Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, în arest la domiciliu. Liberalii moldoveni au anunțat ieșirea de la guvernare

26 mai 2017, 15:27

Liberalii din Republica Moldova au anunţat că se retrag de la guvernare după ce primarul Chişinăului a fost arestat.

Este vorba despre 3 miniştri şi grupul din Parlament care asigură majoritatea. Aceasta nu se va pierde, dar va fi la limită – 51 de parlamentari, cel puţin pentru moment.

Deputaţii liberali au boicotat şedinţa în care premierul Filip a prezentat un raport despre guvernare. El a îndemnat la calm şi a spus că justiţia trebuie lăsată să-şi facă treaba.

Preşedintele liberalilor din Republica Moldova, partid din care face parte şi Dorin Chirtoacă, a explicat, la rândul său, gestul retragerii din guvern.

DECLARAȚII, în secțiunea VIDEO

Situaţia este complicată la Primăria Chişinăului, unde au avut loc arestări în lanţ în ultimul timp. Practic, autoritatea executivă locală este decapitată şi se aşteaptă numirea unui interimar.

Printre numele vehiculate este şi cel al purtătorului de cuvânt al preşedintelui Dodon, care este şi consilier municipal.

____________________

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a fost pus, oficial, sub învinuire, vineri seară. Iar următoarele 30 de zile le va petrece în arest la domiciliu. Magistrații au luat această decizie, deși procurorii au solicitat arestul în izolator pentru Chirtoacă.

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, reţinut joi seară pentru 72 de ore, este acuzat de trafic de influenţă în dosarul privind parcările cu plată din capitala Republicii Moldova. Un dosar în care au mai fost reţinuţi şi alţi funcţionari dar şi unii agenţi economici.

Primăria Chișinău este în imposibilitatea de a activa. Toți cei care aveau împuterniciri să organizeze o ședință sau să ia decizii importante sunt în arest: primarul, doi viceprimari și secretarul.

Consiliul Municipal ar urma, în următoarele cinci zile, să decidă pe cine împuternicește să asigure interimatul funcției de primar.

Nu-mi cereţi să comentez. Lăsaţi justiţia să-şi facă treaba. Aceasta a fost reacţia premierului Republicii Moldova, Pavel Filip, la reţinerea lui Dorin Chirtoacă.

Liberalii au anunțat ieșirea de la guvernare

Trecerea liberalilor în opoziție nu va afecta activitatea executivului și parlamentului de la Chișinău. Cabinetul de miniștri va putea adopta, în continuare, decizii și fără votul celor doi miniștri liberali care au anunțat că își depun demisia sâmbătă. Există, în continuare, o majoritate parlamentară. Liberalii s-au întrunit vineri după-amiază în Consiliul republican al Partidului Liberal și au luat această decizie.

Premierul moldovean, Pavel Filip, a prezentat, vineri, în Parlamentul de la Chișinău, un raport asupra guvernării. Deputații liberali, partid în care se află și Dorin Chirtoacă, au boicotat ședința. Au fost primele efecte politice ale reținerii primarului Chișinăului. În semn de boicot, au lipsit și miniștrii liberali: ministrul Mediului, ministrul Educației, ministrul Tineretului și Sportului.

Şi liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a explicat de ce formaţiunea sa părăseşte guvernarea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite