Primarul Capitalei, Nicușor Dan: Vom plăti datoriile către RADET și Termoenergetica. Elcen va ieși din insolvență

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN)
Electrocentrale Bucureşti (ELCEN)
28 noiembrie 2020, 15:13

„Până la sfârșitul lui decembrie vom compensa acea datorie de 400 de milioane de lei pe care Primăria Capitalei o are către RADET și Termoenergetica și pe care RADET și Termoenergetica o au către Elcen. Compensând această datorie, Elcen își plătește către ANAF datoria principală și beneficiază de acea scutire de penalități și iese din insolvență, astfel încât de la anul să poată atât Termoenergetica și Primăria Capitalei împreună, cât și Elcen să acceseze fonduri europene”, a declarat Nicușor Dan, citat de Mediafax.

Edilul a spus că sunt două probleme care au dus la lipsa de investiții în sistemul de termoficare din Capitală: „Primăria Capitalei nu și-a achitat la timp subvenția către operatorul ei, mai întâi RADET și apoi Termoenergetica, care la rândul lui nu a putut plăti către Elcen, care la rândul lui nu a putut plăti mai departe către Romgaz și alți furnizori. A doua problemă este că aceste două societăți fiind o lungă perioadă în insolvență nu au fost eligibile pentru fonduri europene și atunci nu au avut bani ca să facă investiții.”

Potrivit ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, cei care au vitregit compania de accesul la fondurile europene „ar trebui să plătească”: „Din păcate, pe durata insolvenței, Elcen nu a îndeplinit condițiile necesare obținerii finanțării din fonduri europene. Și aici este din punctul meu de vedere o problemă, faptul că Elcen a fost premeditat aruncat în situația de insolvență și a vitregit compania de a avea acces la această finanțare din fonduri europene nerambursabile și cineva ar trebui să plătească pentru acest lucru.”

Primarul general a dat asigurări că prețul gigacaloriei nu va crește în această iarnă. El a precizat că această iarnă și cea viitoare vor fi dificile, în condițiile în care „rețeaua de transport nu a fost modernizată în ultimii 30 de ani și s-a deteriorat foarte tare în ultimii ani”.

„Iarna 2022-2023 va fi mult mai bună decât iarna aceasta și iarna viitoare. (…) Avem de schimbat 1.000 de km de conducte rețea principală, avem bani pentru 350, specialiștii au spus care sunt zonele cele mai vulnerabile, deci cu ele o să începem. În toamna lui 2022 mare parte din zonele vulnerabile vor fi deja schimbate. Iarna viitoare o să avem probleme mai mici decât acum, dar vom avea probleme”, a mai spus Nicușor Dan.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite