Primarul Capitalei Nicușor Dan a semnat un contract de finanțare de 1,6 miliarde lei pentru reabilitarea rețelei termice

Nicușor Dan și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au semnat un contract de finanțare pentru reabilitarea a 210 kilometri din rețeaua principală de termoficare din cei 954, adică 22%. Valoarea contractului este de 1,6 miliarde lei, dintre care 1,3 din finanțare nerambursabilă.

10 Noiembrie 2020, 14:24 (actualizat 10 Noiembrie 2020, 20:33) |
Reparații la 210 km din rețeaua de termoficare a Capitalei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

”Contract de finanțare pentru reabilitarea a 210 kilometri din rețeaua principală din cei 954, adică 22%. E evidentă problema la care această finanțare răspunde - din 2016 până în 2020 numărul de avarii a crescut de la 420 la 1300. Pierderea pe eficiența pe energie termică a crescut cu 5%. De asemenea, a crescut considetrabil cantitatea de apă care trebuie introdusă în rețea. O să avem trei mari îmbunătățiri - în primul rând îmbunătățirea calității căldurii si apei calde, reducerea pierderilor care se va duce în reducerea subvenției pe care municipalitatea o plătește în fiecar3 an. În al treilea rând, reducerea poluării astmosferice”, spune primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

El precizează că valoarea proiectului este de. 1,6 miliarde lei, din care 1,3 miliarde lei finanțare nerambursabilă.

„Am oferit garanția unui parteneriat loial în serviciul bucureștenirlor. Din păcate, în ultimii 12 ani la PMB au exercitat funcția de primar general oameni care au fost străini de problemele reale ale Bucureștiului, primari generali care au promis luna de pe cer, autostrada suspendată sau înjumătățiirea facturilor la energie termică, dar care nu au făcut nimic. În cadrul cooperării dintre Primăria Capitalei și Guvern are loc un prim eveniment. E doar începutul unei colaborări. Această colaborare va fi urmată de proiecte comune în toate domeniile importante - mediu, mobilitate urbană, sănătate, energie termică”, afirmă Ludovic Orban, prezent la eveniment.

El a precizat că e nevoie de investiții majore pentru a crește randamentul sistemului de termoficare din Capitală.

„La ora actuală producerea energiei termice se face în centrale cu randamente de aproximativ 50%, iar pierderile sunt uriașe. (...) Săptămâna viitoare, deja am discutat cu rimarul general, vom avea o discuție la Ministerul Economiei, unde vom discuta planurile de investiții legate de ELCEN, astfel încât într-o perioadă rezonabilă să fie efectuate investiții importante care să crească randamentul în producerea energiei termice și electrice în sistem de cogenerare”, adaugă premierul.

Până în acest moment, nici primăria și nici ministerul, nu au avansat un termen de finalizare al lucrărilor. Un lucru este însă sigur. Până când conductele care au o vechime de peste 40 de ani vor ajunge să fie modernizate pe bani europeni, mii de bucureșteni sunt condamnați să stea în frig și fără apă caldă.

Specialiștii în energie estimează însă că n-ar trbui să dureze mai mult de doi ani. Iar pierderile nu sunt deloc de neglijat și cresc de la un an la altul. Din cauza avariilor, mii de bucureșteni stau în frig și fără apa caldă.

În Capitală, Termoenergetica asigură căldură și apă caldă pentru peste 560.000 de apartamente și pentru aproape 5.000 de instituții publice.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 1°C
IASI 1°C -3°C
CLUJ -3°C -2°C
CONSTANTA 2°C 0°C
CRAIOVA 1°C 1°C
BRASOV -3°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI