Primarii din comunele clujene cu incidență mare a îmbolnăvirilor sunt nemulțumiți de modul în care se calculează rata de infectare. Nu toți localnicii au înțeles noile reguli

28 martie 2021, 18:09

Paul Olar, reporter TVR Cluj: Patru comune din județul Cluj au o rată de infectare de peste 7.5 la mia de locuitori. În Călărași, de exemplu, indicele a depășit cifra 8„.

În aceste localităţi se vor impune cele mai severe restricţii: magazinele se vor închide la ora 18.00, iar oamenii nu mai pot ieși din case după ora 20.00 fără un motiv bine întemeiat.

Nu toți au înțeles însă în ce constau noile reguli.

„Avem un doctor, dar vine de două ori pe săptămână. Dacă trebuie să mergem că avem o trimitere, mergem la Turda sau la Cluj. Cum ne descurcăm?, întreabă un localnic.

În comuna Călărași sunt 19 cazuri confirmate, la o populație 2.300 de locuitori. Incidența este de peste 7,5 la mie, dar primarul susţine că cifrele ar trebui să fie mai mici.

Ioan Vasile Racolța, primarul comunei Călărași: Am constatat că DSP nu scoate de pe listă persoanele decedate. Am avut trei persoane, mai avem două care sunt încă pe listă. Avem persoane care nu au domiciliul în Călărași, dar și-au declarat izolarea sau carantina în Călărași„.

Și primarul din comuna Ciucea este nemulțumit de statistici. Aici incidența a trecut de 9 la mie.

Radu Abrudan, primarul comunei Ciucea: E corect numărul raportat de către prefectură, dar în tabelul în care apar toate persoanele mai apar discrepanţe între ziua în care ies din izolare şi încă mai apar pe tabel„.

Conform procedurii la nivel național, incidența se calculează adunând toate cazurile noi înregistrate timp de 14 zile, iar această cifră se raportează la numărul de locuitori.

Prefectul județului Cluj spune că până acum nu i-au fost aduse la cunoștință probleme legate de calcularea incidenței.

Tasnádi Szilárd, prefectul județului Cluj:Modalitatea de calcul a incidenţei s-a schimbat şi se ia intervalul dintre a treia şi a 17-a zi în urmă, de la data de referinţă. Oamenii în momentul în care sunt testaţi declară locul lor de reşedinţă, deci conform declaraţiilor se face raportarea. Se raportează la localitatea de reşedinţă sau domiciliu. Va merge acasă şi se va izola acolo„.

Șase localități din județul Cluj au o rată de infectare de peste 7 la mia de locuitori, printre care și Cluj-Napoca.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite