Primarii de municipii, dezamăgiți după întâlnirea cu ministrul Finanțelor, pe tema bugetului. Gabriela Firea: Serviciile publice vor fi afectate

Controversatul, dar extrem de necesarul buget național ar putea fi adoptat de Guvern vineri. Cel puțin asta spun surse oficiale. Și în ciuda faptului că primarii sunt în continuare nemulțumiți de fondurile alocate. O ultimă întâlnire între ministrul Finanțelor, primarul Capitalei şi președintele Asociației Municipiilor a avut loc azi, fără ca regulile de împărțire a banilor să fie în vreun fel schimbate.

07 Februarie 2019, 10:59 (actualizat 07 Februarie 2019, 21:14) Știrile TVR |
Bugetul, cu scandal spre aprobare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Întâlnirea ministrului Finanțelor cu reprezentanții primăriilor a fost programată la prima oră.

Ministrul Eugen Teodorovici declara însă, chiar înainte de discuții, că decizia este deja luată. Noua rundă de consultări a durat aproximativ o oră.

ACTUALIZARE A fost o discuție fără miză, fără rezultat, o simulare de dialog, spunea primarul general al Capitalei, a transmis Luiza Gireadă, de la Ministerul Finanțelor. Aceasta a afirmat că ministrul nu a ascultat atent ceea ce i-a prezentat, cifrele cu care a venit, și că situația a rămas așa cum era și ieri - nemulțumitoare pentru primari. Și G. Firea și Robert Negoiță au afirmat că bugetele locale sunt măcelărite, deși Guvernul se laudă cu încasări foarte mari. Primarul Capitalei spunea că dacă nu a reușit să aibă un rezultat în discuțiile cu Guvernul, va încerca și în Parlament să discute, în comisii, pentru a obține niște alocări mai mari și dacă nu, ar putea chiar ajunge în justiție, pentru că aceste bugete mai mici vor afecta serviciile publice - transportul public, iluminatul public, funcționarea spitalelor.

ACTUALIZARE Astăzi ar urma să mai fie discuții pe buget în cadrul Coaliției de Guvernare, din informațiile pe surse, ar urma să se discute pe investițiile din infrastructură, să se discute pe prioritizare, unul dintre subiecte fiind realizarea Autostrăzii Unirii Târgu Mureș - Târgu Neamț, dar să fie bani nu pentru construcția propriu-zisă, ci doar pentru studiul de fezabilitate. Mâine bugetul ar trebui să fie aprobat în ședința de guvern, pentru a fi transmis la Parlament.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: "A fost o simulare, practic, de dialog, o regie pusă la cale de Liviu Dragnea și aplicată de Eugen Teodorovici, foarte sigur pe sine că rămâne așa cum am stabilit, din nefericire, și anume să respecte decizia politică a domnului Dragnea de a pedepsi Primăria Capitalei, pentru a se răzbuna pe mine și, în fapt, să se răzbune pe bucureșteni. Este clar că este strict decizia domnului Dragnea, care a făcut acum, ca și în cazul Ordonanței 13, dumnealui este, de fapt, autorul moral, este cel care a întocmit, cu pixul pe hârtie, și scrâșnind din dinți și cu mânie și cu ură, bugetul, doar că cei care se semnează sunt reprezentanții Ministerului Finanțelor, va fi doamna prim-ministru, dacă pentru Guvern Bucureștiul nu contează, poate în Parlament vom avea mai mult câștig de cauză, eu mă voi adresa și comisiilor parlamentare de Buget-Finanțe".

La fel de dezamăgit de discuții a fost și Robert Negoiță, primar la Sectorul 3 și reprezentantul municipiilor.

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 al Capitalei: "Administrația publică locală din România este, în acest moment, prodund nefinanțată. Era și înainte cea mai subfinanțată din Europa. Astăzi, bugetele locale sunt măcelărite, iar banii sunt adunați la Guvern și folosiți după placul dânșilor".

Ministrul Finanțelor susține însă că e un scandal creat artificial și că există o soluție la finanțarea primăriilor pe care o va prezenta mâine în Guvern.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: "Eu vă spun că o să aveți mâine un buget în Guvern, prezentat, discutat, aprobat, trimis la Parlament. După aceea, ce ține de Parlament, cât de repede se va adopta, bugetul are o creștere foarte importantă pe investiții, pe tot ce ține de sănătate, educație și nu numai".

Ieri, după o discuție de 4 ore la Asociația Muncipiilor, Liviu Dragnea spunea că pentru comunitățile care nu vor putea acoperi cheltuielile vor fi acordate alte sume din bugetul de stat.

Potrivit unor surse politice, coaliția de guvernare a convenit să crească sumele alocate prin buget pentru investiții în infrastructura de transport. Sunt vizate proiectele Autostrăzii Unirii și al unui Drum Expres prin Moldova.

Bugetul este construit pe o creștere economică de 5,5%, o inflație de 2,8% și un deficit de 2,55%.

Noua prognoză a Comisiei Europene arată însă că economia României va crește mai puțin, doar cu 3,8%, iar inflația va fi mai mare, de 3,3%.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI