Primăria Capitalei vrea să dea bani celor care vor să împartă mașina cu vecinii sau colegii, în drum spre serviciu

Primăria Capitalei vrea să reducă numărul de maşini din Bucureşti şi le propune locuitorilor Capitalei, dar şi celor din împrejurimi, să nu mai circule singuri în maşină și să mai ia cu ei şi alţi colegi de serviciu. Sau, spre şcoală, să ducă şi copiii prietenilor sau ai vecinilor. Cei care vor face asta vor primi un decont pentru benzină în valoare de cinci sute de lei, lunar. La sfârşitul anului trecut, peste 1.300.000 de maşini erau înmatriculate în Bucureşti.

16 Octombrie 2018, 20:06 (actualizat 16 Octombrie 2018, 20:22) |
Transport în comun... pentru particulari
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În şcolile de stat şi în cele private din Bucureşti învaţă aproape 300.000 de copii. În jur de o sută de mii dintre ei sunt înscrişi în învăţământul primar. Nu toţi părinţii îşi duc copiii la şcoală cu maşina. Însă, dacă 50.000 dintre ei fac asta în fiecare dimineaţă, asta înseamnă că zilnic, pe străzile din Capitală, sunt 50.000 de maşini în drum către unităţile de învăţământ.

Primăria Capitalei vrea să-i convingă pe locuitorii din Bucureşti şi pe cei din Ilfov să nu mai circule singuri în maşină, ci să mai ia cu ei şi alte persoane. Spre exemplu, în drum spre şcoală, un părinte să ia încă unul - doi copii în maşină, ai vecinilor sau ai prietenilor. Sau, în drum spre serviciu trei - patru colegi să împartă o singură maşină. Pentru asta, cei care îşi pun autoturismul la bătaie ar urma să primească cinci sute de lei pe lună, bani pentru carburant.

De cel puţin trei ani ani, Bogdan face asta în fiecare dimineaţă.

BOGDAN, părinte: "Doi sunt ai mei, ceilalţi doi sunt ai unui prieten foarte bun. Noi îi aducem dimineaţa, iar ei, cu un program mai flexibil, îl iau la prânz".

Părerile despre proiectul primăriei sunt împărţite.

DRAGOŞ PREDA, expert în oraşe inteligente: "Poate România şi românii, cetăţeanul Bucureştiului are nevoie de un stimulent pentru o educare mai rapidă".

IRINA ZAMFIRESCU, reprezentant Active Watch: "Mesajul pe care Primăria Capitalei credem noi că-l transmite este că decontăm combustibil. Prioritatea primăriei trebuie să fie înspre transportul public, respectiv transport alternativ și, pentru zona Bucureşti-Ilfov, transport public interurban".

Potrivit proiectului Primăriei, autorităţile vor să înfiinţeze şi un sistem municipal de car-sharing, dotat cu autoturisme ecologice, dar şi un serviciu de microbuze şcolare pentru elevii din ciclul primar. Plus un sistem de bike-sharing cu biciclete electrice. Impactul bugetar al acestui proiect nu a fost precizat încă. Documentul urmează să fie supus aprobării în şedinţa de săptămâna aceasta.

PROGRAMUL "STIMULAREA MOBILITĂŢII ŞI DESCONGESTIONAREA TRAFICULUI"

- decontarea combustibilului în valoare de până la 500 lei/lunar

- înfiinţarea unui sistem municipal de car-sharing, dotat cu autoturisme ecologice

- înfiinţarea unui serviciu municipal de transport, dotat cu microbuze şcolare

- înfiinţarea unui sistem municipal de bike-sharing, dotat cu biciclete electrice

Sursa: Programul "Stimularea mobilităţii şi descongestionarea traficului din Municipiul Bucureşti"

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 15°C 17°C
CRAIOVA 17°C 20°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI