Primăria Capitalei va cumpăra 20 de minicentrale mobile, pentru a îmbunătăţi funcţionarea punctelor termice

Primăria Capitalei
Primăria Capitalei
30 martie 2023, 12:39

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat în şedinţa de joi a Consiliului General al Capitalei cu 28 de voturi „pentru”, patru împotrivă şi 18 abţineri.

Cele 20 de puncte termice indicate în proiect deservesc peste 340 de blocuri cu peste 16.300 de apartamente şi circa 40.000 de locatari. Valoarea totală a investiţiei este estimată la 134 de milioane de lei cu TVA, iar durata de execuţie a obiectivului de investiţii este de 10 luni. Valoarea dotărilor şi echipamentelor este estimată la 88 de milioane de lei.

Consilierul municipal PSD Aurelian Bădulescu a propus retragerea proiectului de pe ordinea de zi, argumentând că este vorba despre o achiziţie, nu despre o modernizare şi că acest lucru ar trebui clarificat în textul hotărârii. El a pledat pentru o modernizare a celor 20 de puncte termice, atrăgând atenţia asupra faptului că achiziţia minicentralelor presupune o cheltuială de 23 de milioane de euro.

Primarul general Nicuşor Dan a replicat că modernizarea punctului termic nu produce energie.

„Noi vorbim de un deficit de producţie de energie în unele zone din Bucureşti”, a spus el.

Nicuşor Dan a menţionat că, în momentul în care nu va mai fi nevoie de minicentrale în zonele respective, acestea vor putea fi relocate. El nu a agreat varianta amânării proiectului, argumentând că bucureştenii din zonele afectate trebuie să poată beneficia de căldură încă din iarna aceasta.

Conform raportului de specialitate al proiectului, tronsoane importante din reţeaua de termoficare au o vechime mai mare de 40 de ani. În aceste condiţii, punctele termice situate la capete de reţea nu pot asigura serviciul de furnizare a agentului termic şi apei calde la parametrii necesari.

„În aceste condiţii, se propune amplasarea de capacităţi modulare de producere de energie termică în punctele critice din reţea, care pot asigura confortul termic al populaţiei deservite de aceste puncte termice. (…) Prin implementarea minicentralelor termice containerizate mobile se diminuează şi poluarea generală generată de producerea agentului termic primar în cadrul termoficării prin tehnologiile moderne şi de randament ridicat utilizate”
, prevede documentul.

Primăria a încercat anul trecut să închirieze 20 de minicentrale, dar nu au existat ofertanţi din cauza preţului.

„Diferenţa între anul trecut şi anul acesta este că anul trecut a fost o procedură de achiziţie pentru închiriere şi anul acesta este pentru cumpărare. Din cauza acestei crize energetice, am fost anul trecut în situaţia absurdă în care preţul de cumpărare era mai mic decât preţul de închiriere. Numai că, anul trecut, firmele care puteau să producă nu puteau să livreze într-un termen, în aşa fel încât să prindem iarna. Firmele care închiriau la preţul acela mai mare erau gata să vină până în iarnă, numai că din constrângeri financiare nu puteam să închiriem ceva mai scump decât ceva cumpărat”, a declarat Nicuşor Dan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă