Primăria Capitalei: Reabilitarea Hotelului Concordia va începe în primăvara acestui an

24 ianuarie 2018, 19:54

„Concordia” a fost unul dintre cel mai moderne hoteluri ale Micului Paris. A devenit celebru după ce aici, în seara zilei de 23 ianuarie 1859, deputații unioniști din Muntenia au hotărât alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Țării Românești.

Hotelul Concordia a ajuns o ruină. Singura măsura luată de autorități pentru a proteja monumentul istoric a fost să îl acopere cu o prelată.

E o rușine națională. Așa ceva nu există în nicio țară care aspiră la civilizație. E vorba de un eșec politic pentru că aici se spune „nu” istoriei Bucureștiului și istoriei României” – președintele Ordinului Arhitecților din România, Șerban Sturdza.

Clădirea a fost cumpărată de o firmă privată în anul 2003. Stă pe un teren valoros din Centrul istoric. Imobilul nu a fost pus în valoare și încet dar sigur a ajuns în paragină. Clădirea a fost declarată monument istoric, dar nici aceast statut nu i-a adus vreun avantaj.

Noi ne aflăm în fața unei situații în care un monument situat în cel mai atractiv loc din oraș este abandonat, când el ar putea să genereze venituri” – directorul general al Institutului Național al patrimoniului, Ștefan Bâlci.

Primăria Generală dă asigurări că s-a înțeles cu proprietarul hotelului. Imobilul va fi renovat în primăvară și va deveni o atracție turistică.

Până când își va recăpăta gloria de altă dată, hotelul Concordia rămâne doar un motiv de indignare pentru trecători, într-un centru istoric plin de clădiri foarte interesante, unele modernizate, altele în ruină.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite