Primăria Capitalei a oprit finanţarea pentru Monumentul Marii Uniri

Decizia primăriei de a opri finanțarea pentru monumentul Marii Uniri a fost luată pe fondul controverselor publice, dar şi pentru că lucrarea nu ar fi primit toate avizele, deci nu ar fi fost gata la timp. Sculptorul monumentului este indignat şi caută soluţii pentru a realiza, în orice condiţii, uriaşa operă de 18 de metri înălţime.

01 August 2017, 22:22 (actualizat 01 August 2017, 22:34) Știrile TVR |
Monumentul Marii Uniri, fără finanțare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Sculptorul Ioan Bolborea lucrează de 10 ani la monumentul pe care îl propune în cinstea Marii Uniri. A şi câştigat concursul organizat de Primăria Capitalei pe această temă.

Acum, după ce a realizat macheta şi a început să facă elemente din lucrarea finală, află că totul se opreşte brusc.

Monumentul Marii Uniri urma să fie amplasat în Piaţa Alba Iulia din Capitală. Trebuia să aibă diametrul la sol de aproximativ 30 de m şi înălţimea de 18 m, cât un bloc de 5-6 etaje. Pentru asta, spaţiul verde ar fi fost înlocuit de impozantul monument, precizează Loredana Iordache, jurnalist TVR.

"Am început pe banii mei să fac şi un sfert din lucrare în ipsos (…) Nu poţi să iei o hotărâre atât de importantă şi apoi nici nu au venit să discutăm (…) În ultima instanţă, da, vom apela și la justiţie să se facă dreptate", avertizează artistul plastic Ioan Bolborea.

Municipalitatea a cheltuit deja 30.000 de euro în 2007 pentru realizarea unei prime machete. În ultimele săptămâni însă, au fost tot mai multe controverse legate de marele monument din motive de costuri şi dimensiuni în special.

"Am considerat că un monument dedicat Marii Uniri de la 1918 trebuie să unească oamenii în jurul său şi nu să-i dezbine. Sunt convinsă că maestrul Ioan Bolborea va înţelege situaţia şi, de comun acord, vom regândi edificarea acestei lucrări, la un alt moment, pe un alt amplasament şi, poate, la o altă scară", a precizat Gabriela Firea.


Primăria Capitalei anunţă că ar fi probleme cu avizarea de către Ministerul Culturii şi Primăria Sectorului 3. Astfel, monumentul nu ar fi gata pentru centenarul Marii Uniri.

Unul dintre avize există însă. Ministerul Culturii a avizat pozitiv realizarea monumentului, urmare votului favorabil din Comisia Naţională a Monumentelor de For Public.

Costurile totale pentru realizarea monumentului ar fi fost de aproape 43 de milioane de lei. Banii vor fi redirecţionaţi pentru alte proiecte.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI