Prima zi fără Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Uniunea Europeană. Liniile strategice ale guvernului de la Londra pentru noua etapă vor fi anunțate luni

Divorţul s-a pronunţat pe 31 ianuarie, ora 23.00, ora Londrei, 01.00 ora României, după 47 de ani de la aderare. Mii de susţinători ai Brexitului s-au adunat noaptea trecută în faţa Parlamentului britanic, pentru a celebra momentul. Fără prea mult festivism, premierul Boris Johnson s-a referit, într-un discurs înregistrat, la suveranitatea recucerită şi la o nouă pagină a istoriei naţionale, bazată pe unitate.

01 Februarie 2020, 14:29 (actualizat 01 Februarie 2020, 19:44) Știrile TVR |

Este începutul unei noi ere pentru Marea Britanie, dar și pentru Uniunea Europeană.

În centrul Londrei s-a cântat God Save the Queen. Cuvintele au fost proiectate pe un ecran uriaș, iar la momentul zero, unii britanici s-au îmbrățișat, alții au plâns. A fost un amestec de entuziasm, nostalgie și tristețe.

Nigel Farage, liderul partidului eurosceptic Brexit, a încercat să anime mulțimea adunată în fața Parlamentului britanic.

Nigel Farage: "Sărbătorim în această noapte pentru că ştim că acesta este cel mai important moment din istoria modernă a marii noastre naţiuni".

Premierul Boris Johnson, artizanul Brexitului, a  preferat o celebrare mai discretă, la reședința din Downing Street 10, cu șampanie locală. A avut un mesaj pentru britanici, însă liniile strategice ale guvernului de la Londra pentru noua etapă vor fi anunțate luni.

Premierul Johnson a mizat pe unitate în discursul său și a anunțat un nou început în istoria Regatului.

În Scoția, sute de persoane s-au adunat în fața Parlamentului local pentru a-și exprima opoziția față de ieșirea Regatului din UE. "Scoția va reveni în inima Europei ca țară independentă", a postat pe Twitter premierul Nicola Sturgeon, care insistă pentru un referendum asupra independenței, în pofida refuzului Londrei.

Urmează o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului. În acest timp, Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene.

Negocierile pentru noul acord comercial între Marea Britanie și Uniunea Europeană se anunță foarte dificile. S-a produs un mare salt în necunoscut și începe un proces de reașezare a raporturilor de putere în interiorul Uniunii Europene.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 17°C 15°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 14°C 18°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 13°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI