Prima zi fără Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Uniunea Europeană. Liniile strategice ale guvernului de la Londra pentru noua etapă vor fi anunțate luni

1 februarie 2020, 14:29

Este începutul unei noi ere pentru Marea Britanie, dar și pentru Uniunea Europeană.

În centrul Londrei s-a cântat God Save the Queen. Cuvintele au fost proiectate pe un ecran uriaș, iar la momentul zero, unii britanici s-au îmbrățișat, alții au plâns. A fost un amestec de entuziasm, nostalgie și tristețe.

Nigel Farage, liderul partidului eurosceptic Brexit, a încercat să anime mulțimea adunată în fața Parlamentului britanic.

Nigel Farage: „Sărbătorim în această noapte pentru că ştim că acesta este cel mai important moment din istoria modernă a marii noastre naţiuni„.

Premierul Boris Johnson, artizanul Brexitului, a  preferat o celebrare mai discretă, la reședința din Downing Street 10, cu șampanie locală. A avut un mesaj pentru britanici, însă liniile strategice ale guvernului de la Londra pentru noua etapă vor fi anunțate luni.

Premierul Johnson a mizat pe unitate în discursul său și a anunțat un nou început în istoria Regatului.

În Scoția, sute de persoane s-au adunat în fața Parlamentului local pentru a-și exprima opoziția față de ieșirea Regatului din UE. „Scoția va reveni în inima Europei ca țară independentă”, a postat pe Twitter premierul Nicola Sturgeon, care insistă pentru un referendum asupra independenței, în pofida refuzului Londrei.

Urmează o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului. În acest timp, Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene.

Negocierile pentru noul acord comercial între Marea Britanie și Uniunea Europeană se anunță foarte dificile. S-a produs un mare salt în necunoscut și începe un proces de reașezare a raporturilor de putere în interiorul Uniunii Europene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite