Prima zi de lucru "plină" a președintelui Joe Biden. 17 ordine semnate imediat după învestire, alte 10 în așteptare. În prim plan sunt măsurile sanitare

Noul președinte american, Joe Biden, ia măsuri urgente pentru combaterea COVID-19: obligativitatea măștii, accelerarea ritmului vaccinărilor și testărilor. Imediat după instalarea în Biroul Oval, Joe Biden a semnat nu mai puțin de 17 ordine prezidențiale, parte din ele de anulare a unor decizii controversate ale administrației Trump. În a doua zi a administrației sale, Biden va semna cel puțin 10 ordine executive, memorandumuri și directive pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

21 Ianuarie 2021, 19:54 Știrile TVR |

Joe Biden, președintele SUA: "Primul ordin pe care îl voi semna se referă la COVID. Așa cum am spus tot timpul, trebuie să fie obligatorie purtarea măștii, distanțarea socială în spațiile federale".

Biden va semna un ordin și pentru creșterea consumabilelor destinate vaccinării. Potrivit altor două ordine pregătite, se va forma un comitet național pentru a îmbunătăți capacitatea de testare a populației și un grup de lucru COVID-19, pentru a asigura un răspuns ferm în fața crizei sanitare.

Un alt ordin executiv va îmbunătăți colectarea și analiza datelor naționale despre virus.

De asemenea, vor fi emise îndrumări clare pentru redeschiderea în siguranță a tuturor unităților de învățământ.

Prima zi de lucru "plină" a președintelui va include un briefing pe informații de securitate.

Joe Biden a anunțat că Statele Unite revin în Acordul climatic de la Paris și în Organizația Mondiala a Sănătății.

Dispar totodată interdicțiile legate de primirea cetățenilor din țări majoritar musulmane.

Nicolas Abu Assaleh, cetățean sirian: "Soția mea are Cartea verde și stă la fiica noastră. Vreau și eu să mă duc, dar pâna acum nu am putut, din cauza deciziilor de dinainte".

Departamentul pentru Securitate Internă a anunțat că întrerupe deportările timp de 100 de zile, cu unele excepții.

Mexicul salută decizia lui Biden de a suspenda deportările și de a opri construirea zidului de la graniță. Migranții care așteaptă în Mexic de luni de zile să li se dea voie să intre în Statele Unite spera că, datorită lui Joe Biden, își vor vedea visul cu ochii.

Joi, Joe Biden a transmis Departamentului Educației să prelungească suspendarea plăților și dobânzilor pentru împrumuturile federale studențești până la 1 octombrie.

Din cauza pandemiei, președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris au participat virtual la rugăciunea tradițională, la care merge noua administrație în prima zi de după preluarea mandatului.

Slujba a fost transmisă pe internet de la Catedrala națională din Washington.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 30°C
IASI 28°C 23°C
CLUJ 25°C 19°C
CONSTANTA 23°C 24°C
CRAIOVA 29°C 28°C
BRASOV 25°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI