Prima zi de audieri a miniștrilor din Guvernul Cîțu. Nicolae Ciucă, Costel Alexe și Nechita Oros au primit aviz pozitiv. Cătălin Predoiu și Ion Ștefan – aviz negativ

3 martie 2020, 08:03

Miniștrii în exercițiu și propuși din nou la Apărare, Mediu și Agricultură au primit avize pozitive la capătul unor audieri mai degrabă liniștite.

Lucian Heiuș, propus la Finanțe, a făcut la începutul audierilor o fotografie cu propriii colegi, în calitate de membru al Comisiei de buget finanțe din Camera Deputaților.

A promis măsuri ferme împotriva evaziunii fiscale, a vorbit despre stabilizarea cursului de schimb, dar și despre prevenirea efectelor economice ale coronavirusului.

Heiuș a primit aviz negativ. Social democrații s-au abținut de la vot, dar cei de la USR au votat împotrivă.

Vestea votului de la Finanțe s-a auzit până la Comisia juridică, unde ministrul Cătălin Predoiu și cei de la USR au avut un schimb mai dur de replici.

Avizele din comisii sunt consultative. Plenul celor două camere decide dacă guvernul va fi investit sau nu.

Audierile miniștrilor continuă marți și miercuri. Cel mai probabil, votul asupra guvernului Cîțu ar urma să fie programat joia viitoare, pe 12 martie, după ce Curtea Constituțională va da un răspuns la sesizarea privind ordonanța pe alegerile anticipate.

_______________________

Ion Ştefan a primit aviz negativ pentru portofoliul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Ștefan a primit 10 voturi „pentru”, 20 „împotrivă” şi au fost 6 abţineri.

(w500) Ion Ștefa

Nechita Oros, propus la Ministerul Agriculturii, a primit aviz pozitiv în comisiile de specialitate. Oros a primit 18 voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi două „abţineri”.

(w500) Adrian Oro

Cătălin Predoiu, propus la Ministerul Justiţiei, a primit aviz negativ, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu 27 de voturi „pentru”, 38 de voturi „împotrivă” și 12 „abțineri”.

(w500) CÄtÄlin

Costel Alexe, propus la Mediu, aviz pozitiv în comisiile de specialitate. Au fost 19 voturi „pentru” și 18 „împotrivă”.

Costel Alexe a declarat că îşi doreşte să continue munca la minister şi că va veni în comisiile de specialitate „ori de câte ori va fi cazul şi mai ales dacă majoritatea din Parlament nu va vota Guvernul”.

„Sunt a treia oară în faţa dvs şi vă asigur că ne vom revedea ori de câte ori va fi cazul şi mai ales dacă majoritatea din Parlament nu va vota Guvernul. Îmi doresc să continui munca la minister. Eu pot să vă rezum ce am de spus. Nu ştiu ce poate să mă mai întrebe colegii de la PSD după prezentarea de data trecută…”, a susţinut acesta.

(w500) Costel Ale

Lucian Ovidiu Heiuş, propus la Finanţe, aviz negativ în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Au fost 15 voturi „pentru” și 19 „împotrivă”.

Lucian Heiuș, ministrul desemnat pentru Finanțe, a fost întrebat dacă își dorește cu adevărat să fie învestit.

A răspuns că scopul său este acela de a susține stabilitatea politică și că nu se implică în jocurile politice.

Pentru viitorul madat, Lucian Heiuş a declarat că își propune următoarele obiective:

– asigurarea resurselor financiare pentru funcţionare statului;

– climat favorabil şi predictibil pentru mediul de afaceri;

– o execuţie bugetară impecabilă, pentru ca România să se încadreze în ţinta de deficit de 3%.

Potrivit ministrului propus, procesul de reorganizare a ANAF trebuie să continue.

De asemenea, Heiuş a vorbit despre Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală. Acesta din urma trebuie ajustat, a spus Heiuş.

Codul de procedura fiscală prevede ca în momentul în care începe executarea silită şi se pune sechestru, se face o evaluare şi începe procedura de licitaţie. La a patra licitaţie se poate vinde cu 5% din preţul din evaluare. S-au format reţele de samsari care vin să cumpere cu 5% din preşul de evaluare. Acest lucru trebuie să oprim. Pierde şi statul, şi debitorul”, a precizat Heiuş.

Potrivit acestuia, trebuie luate măsuri organizatorice la nivelul ANAF pentru a reduce birocraţia internă şi externă şi trebuie folosită cu eficienţă resursa umană a ANAF.

Lucian Heiuş a mai precizat că nu se va modifica niciun impozit sau taxă anul acesta.

Heiuș a fost întrebat de membrii comisiilor dacă va continua politica implementată de Florin Cîțu, fostul ministrul al Finanțelor, de a susține deprecierea leului, așa încât băncile să aibă profituri mai mari.

Acesta a declarat că deprecierea cursului este un rezultat al schimburilor comerciale, și nu al politicii Executivului.

Deputatul USR Cosette Chichirău l-a întrebat pe Lucian Heiuș dacă este pregătit să gestioneze criza generată de coronavirus.

„Trebuie să constituim un fond de ajutor pentru companii, care vor fi afectate de evoluțiile din China. România are astăzi un buffer pregătit pentru aceste intervenții. Cred că avem capacitatea de a trece peste această criză, dacă ea își va face simțită prezența și în România”, a spus Lucian Heiuș. Acesta a mai declarat că va propune constituirea unui comitet interminsterial de combatere a efectelor coronavirusului.

(w500) L. HeiuČ™,

Nicolae Ciucă, propus la Apărare, a primit aviz favorabil. Au fost 14 voturi „pentru” și 6 „împotrivă”.

Nicolae Ciucă a vorbit în cadrul audierilor despre bugetul Ministerului Apărării și despre programele de înzestrare ale Armatei.

Anul trecut a fost alocat 2%. Am încheiat pe un procent de 1,9% din PIB. Din discuțiile pe care le-am avut, a rezultat că asta s-a întâmplat din cauza creșterii ecnomice”, a spus Nicolae Ciucă.

(w500) Nicolae Ci

Acesta a mai precizat că procentul de 2% reprezintă bugetul alocat Ministerului Apărării și nu întregului sistem de apărare al Româmiei.

Ciucă a trecut în revistă și programele implementate în prezent de ministerul pe care îl coordonează: Pariot, HIMARS și achiziția de avioane F16.

Programul F16 funcționează, au fost cumpărate încă cinci avionae, urmează să se formeze o escadrilă… Funcționează de asemenea programul HIMARS. Au fost întreprinse măsurile ca personalul din cele două programe, HIMARS și Patriot, să poată merge la pregătire”, a spus ministrul interimar al Apărării.

___________________________________________________

Social democraţii anunţă că au toate motivele să voteze împotriva guvernului Cîțu.

Cei de la ProRomânia lasă loc de negocieri și pun condiții pentru susținerea noului Cabinet.

Parlamentarii USR declară că vor stabilitate, dar evită să spună exact cum vor vota.

Cel mai probabil, votul asupra guvernului Cîțu va fi dat luni, dar matematic sunt şanse minime ca acest Cabinet să treacă de Parlament.

De la ora 10.00, TVR va difuza o ediţie specială consacrată audierii primilor doi posibili miniştri: Nicolae Ciucă, propus la Apărare şi Lucian Heiuş, propus pentru Ministerul Finanţelor.

Calendarul audierilor

Calendarul pentru ziua de marți:

– ora 10.00 Nicolae Ciucă, propus la Apărare

– ora 11.00 Lucian Ovidiu Heiuş, propus la Finanţe

– ora 12:00 Costel Alexe, propus la Mediu

– ora 13.00 Cătălin Predoiu, propus la Justiţie

– ora 14.00 Nechita Oros, propus la Agricultură

– ora 15.00 Ion Ştefan, propus la Lucrări Publice, Dezvoltare

Miercuri va avea loc audierea lui Bogdan Gheorghe, Lucian Bode, Victor Costache, Ionuţ Stroe, Monica Anisie şi Violeta Alexandru.

Calendarul audierilor de miercuri:

– ora 10.00 Bogdan Gheorghiu, propus la Cultură

– ora 11.00 Lucian Bode, propus la Transporturi

– ora 12.00 Victor Costache, propus la Sănătate

– ora 13.00 Ionuţ Stroe, propus la Sport

– ora 14.00 Monica Anisie, propus la Educaţie

– ora 15.00 Violeta Alexandru, propus la Muncă

Joi vor fi audiaţi Bogdan Aurescu, Marcel Boloş, Virgil Popescu şi Marcel Vela.

Calendarul auderilor de joi:

– ora 10.00 Bogdan Aurescu, propus la Externe

– ora 11.00 Marcel Boloş, propus la Fonduri Europene

– ora 12.00 Virgil Popescu, propus la Economie

– ora 13.00 Marcel Vela, propus la Interne.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite