Prima zi de audieri: Miniștrii propuși în Guvernul Orban, audiați în Comisiile reunite ale Parlamentului.Florin Cîţu, propus la Finanțe, singurul aviz negativ

29 octombrie 2019, 09:26

Ministrul propus la Sănătate, Victor Costache, a avut parte de una dintre cele mai lungi audieri. Pe lângă strategii și programe, ministrul, medic de profesie, a trebuit să ofere lămuriri și în legătură cu un proces în care este acuzat de malpraxis de soțul unei paciente care a murit la o săptămână după ce a operat-o.

Ministrului propus la Apărare, Nicolae Ciucă, i-au fost cerute precizări în legătură cu decizia de a trece în rezervă și de a părăsi comanda Armatei.

Ministrul propus la Interne, Marcel Vela, vrea, printre altele, să schimbe modul de evaluare a performanțelor sistemului 112 și să desecretizeze raportul privind evenimentele din 10 august 2018.

Chiar dacă a fost audiat de colegii săi din comisia în care activează și este actor de profesie, ministrul propus la Cultură nu și-a putut stăpâni emoțiile.

La audierile miniștrilor au asistat premierul desemnat, Ludovic Orban, și vicepremierul propus, Raluca Turcan.

Miercuri, sunt programați la audieri în comisii ceilalți 8 miniștri propuși de Ludovic Orban.

Avizele comisiilor sunt consultative. Soarta noului guvern depinde de votul plenului reunit, care se va da luni.

______________________________________

ACTUALIZARE Costel Alexe, propus la Ministerul Mediului, aviz favorabil în Comisiile reunite pentru Mediu ale Parlamentului. Au fost 23 de voturi „pentru”, 5 „împotrivă” și 5 abțineri.

ACTUALIZARE Adrian Nechita Oros, propus ministru al Agriculturii, aviz favorabil. Au fost 18 voturi „pentru” și 7 „împotrivă”.

ACTUALIZARE Marcel Vela, propus la Ministerul de Interne, a primit aviz favorabil. Au fost 17 voturi „pentru” și 10 „împotrivă”.

ACTUALIZARE Nicolae Ciucă a primit aviz favorabil în comisia de specialitate din Parlament în urma audierii acestuia. Generalul în rezervă este propunerea PNL pentru Ministerul Apărării. Au fost 18 voturi „pentru”, o abținere și 6 voturi „împotrivă”.

ACTUALIZARE   Florin Cîțu, propus la Finanțe, a primit aviz negativ. Au fost 19 voturi „pentru” și 19 voturi „împotrivă”.

ACTUALIZARE Bogdan Gheorghiu, propus la Cultură, a primit aviz pozitiv în comisii. Au fost 14 voturi „pentru”, 5 „împotrivă”, 6 abțineri.

ACTUALIZARE    Victor Costache, propus la Ministerul Sănătății, a primit aviz pozitiv în comisiile reunite. Au fost 14 voturi “pentru“ și  4 abțineri.

ACTUALIZARE După audiere, Marcel Boloș, propus la Fonduri Europene, a primit aviz favorabil în comisia de specialitate. Au fost 21 de voturi „pentru”, 4 „împotrivă” și 6 abțineri.

ACTUALIZARE Ion Marcel Boloș, ministrul propus al Fondurilor Europene a fost audiat în ședința Comisiilor reunite pentru afaceri europene ale Camerei Deputaților și Senatului.

Eugen Teodorovici i-a cerut lui Marcel Boloș, propus la Ministerul Fondurilor Europene, să pună la dispoziția organelor abilitate, atunci când i se va solicita, informațiile de care acesta dispune în cazul afacerilor cu fonduri europene ale lui Dan Barna.

„Vreau să mă asigur că dumneavoastră, ca ministru, veţi asigura, atunci când sunt solicitate, toate informaţiile pe care ministerul şi dumneavoastră le veţi cunoaşte legate de speţa Dan Barna. E singurul lucru pe care vă rog să îl faceţi, să puneţi la dispoziţia organelor abilitate la toate informaţiile care sunt necesare pentru a clarifica orice fel de speţă”, a afirmat Eugen Teodorovici.

Marcel Boloş a spus că documentele vor fi puse la dispoziția organelor abilitate, precum Direcția de Luptă Antifraudă, acest lucru fiind o obligație legală.

ACTUALIZARE Victor Costache, propus la Ministerul Sănătății a fost audiat în Comisiile reunite pentru sănătate.

Victor Costache, întrebat despre acuzațiile de malpraxis care i se aduc, a spus că dacă va fi suspect, își va da imediat demisia de la minister.

Voi răspunde tranșant, cred in Justiția din Romania și trebuie ca ea sa-și urmeze cursul. Dacă mi se va schimba calitatea de suspect în speță, îmi voi prezenta imediat demisia primului ministru. Adaug că înțeleg durerea familiei pentru pierderea pacientului. Au fost doi medici de gardă, niciunul nu a modificat ora decesului”.

Costache a mai vorbit și despre crizele din sistem.

În momentul de față, avem de gestionat câteva crize. Prima criză este criza rezidenților. În momentul de față, avem câteva mii de tineri, care sunt prinși, luați ostatici în acest joc politic. Acest lucru trebuie rezolvat imediat. (…) Suntem o țara care a pierdut peste 30.000 de medici, în ultimii 10 ani

ACTUALIZARE Florin Cîțu, propus ministru al Finanțelor, audiat marți în Comisiile pentru buget ale Camerei Deputaților și Senatului.

Cîțu a spus că bugetul pe 2020 va respecta alocarea de 2% pentru apărare, iar pentru Educație de vor aloca spre 6% din PIB.

Un alt demers este revigorarea demersurilor, împrună cu BNR, pentru repatrierea tezaurului românesc de la Moscova, în condițiile în car enu s-a făcut destul pentru aceasta, a spus ministrul desemnat. „ Îmi iau angajamentul să fac tot ceea ce îmi stă în putință pentru a revigora, împreună cu guvernatorul Băncii Naționale Române (BNR), comisia româno-rusă, chiar dacă acest lucru depășește funcția de ministru al Finanțelor. Cred că miniștrii de Finanțe de până acum nu au făcut destul în această speță, iar pentru mine este o prolemă de mândrie națională”, a spus Cîțu.

ACTUALIZARE Bogdan Gheorghiu, propus ministru al Culturii, audiat în Comisiile reunite pentru cultură ale Camerei Deputaților și Senatului.

Bogdan Gheorghiu a declarat că vrea să promoveze un set de măsuri prin care să debirocratizeze ministerul și să elaboreze niște principii de organizare pentru toate intituțiile din subordinea sa. Gheorghiu se gândește la reducerea numărului de demnitari de la Cultură și restructurarea direcțiilor județene de cultură. Acesta a mai spus că vrea să actualizeze legea drepturilor de autor și să o coreleze cu legile europene, să modifice statutul Institutului Cultural Român, să revizuiască statutul muzeelor academice și să le recunoască ca instituții muzeale.

ACTUALIZARE Nicolae Ciucă, propus la Ministerul Apărării, audiat în Comisiile reunite pentru apărare.

În programul prezentant în fața membrilor comisiei, Nicolae Ciucă a precizat că vrea să continue procesul de modernizare și de înzestrare a Armatei, să reformeze invățămîntul militar, să se implice în proiecte de mobilitate militară.

Nicolae Ciucă a mai spus că prpune ca, în cazul în care va fi numit ministru, se va prezenta trimestrial în fața membrilor comisiei, fie în Parlament, fie la Ministerul Apărării, pentru a informa cu privire la apărarea țării.

ACTUALIZARE Marcel Vela, propus pentru portofoliul Interne, audiat în Comisiile reunite pentru apărare ale Parlamentului.

Marcel Ion Vela a declarat că cei din comisiile de resort, care au certificat Ornis, au putut citit raportul privind protestele din 10 august 2018 și știu că acesta nu conține „lucruri extraordinare”, motiv pentru care el consideră că trebuie desecretizat.

Marcel Ion Vela a declarat că după apariția ultimelor imagini cu tragedia de la Colectiv vrea transparență totală în dosar. Întrebat dacă îi va cere demisia lui Raed Arafat, Vela nu s-a pronunțat.

„Mai ales după ce a apărut acel film, cred că este nevoie ca la nivelul Ministerului să fie făcută o echipă, o comisie de analiză și să fie transparență totală și se comunice exact ce s-a întâmplat în acele momente dramatice pentru România și pentru tragedia care a existat la Colectiv”, a spus Marcel Ion Vela.

ACTUALIZARE Adrian Nechita Oros, nominalizat ministru al Agriculturii, audiat în Comisiile reunite pentru agricultură.

ACTUALIZARE Costel Alexe, propus la Ministerul Mediului, audiat în Comisiile reunite pentru Mediu ale Parlamentului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite