Prima zi de școală în România pentru peste 200 de copii refugiați. "Sunt atât de mulți copii care mor acasă, în Ucraina, dar acești copii de aici sunt în siguranță acum și ceea ce putem face este să le oferim educație"

Peste 200 de elevi ucraineni au retrăit astăzi, într-un fel, prima zi de școală. Departe de război, de frică și de pericol. Colegiul "Mihai Viteazul" din Capitală le-a oferit 8 săli de clasă în care să învețe tot de la profesori ucraineni. Cei mici au pășit veseli în noua școală, dar părinții lor sunt, deopotrivă, fericiți și foarte triști.

21 Martie 2022, 19:35 (actualizat 21 Martie 2022, 19:36) Știrile TVR |

Zumzet ca în prima zi de școală, ochi curioși, ceva emoții și o nouă aventură. Cu ghiozdane noi, cu jucăriile preferate în brațe, 230 de copii refugiați din Ucraina, în special din regiunea Odesa și împrejurimi, își pot continua școala în siguranță.

Opt săli de clasă ale Colegiului "Mihai Viteazul" din Capitală le aparțin.

Inocența le este aliat de nădejde acestor copii alungați de război. Știu și ei ce se întâmplă în țara lor, cât pot înțelege cu mintea de copil, dar părinții lor sunt cu gândul acasă și ar vrea ca luptele să înceteze mâine și ei toți să se întoarcă acasă.

Irina, refugiată: "Am doi copii. Unul învață online, iar celălalt e prea mic ca să învețe online. Așa că este o oportunitate pentru noi să fim aici și ei să învețe alături de alți copii. (...) Vreau să mă întorc. Casa mea e minunată și am totul acolo, prietenii, rudele, totul".

Anastasia, profesoară de engleză în Odesa, a făcut posibil ca acești copii să continue să învețe. I-a găsit printr-un anunţ pe Facebook şi a vorbit cu autoritățile pentru clase.

Anastasia Konovalova, profesoară din Odesa: "Suntem fericiți că îi putem ajuta pe copiii noștri, cea mai mare comoară a națiunii noastre. Sunt atât de mulți copii care mor acasă, în Ucraina, dar acești copii de aici sunt în siguranță acum și ceea ce putem face pentru ei este să le oferim educație. (...) Tații lor luptă într-un război nemilos și noi trebuie să avem grijă de copii. (...) Românii, guvernul, voluntarii ne oferă acest ajutor imens. Este incredibil cum oamenii simt durerea noastră și fac tot ceea ce pot pentru noi".

Cei mici au pășit în noile clase în aplauzele părinților, iar apoi au intrat rapid în ritm. Vor face ore în fiecare după-amiază.

În afară de Colegiul "Mihai Viteazul", și alte instituții de învățământ din Capitală au primit copii ucraineni.

Inspectoratul Şcolar a primit până acum aproape 100 de cereri de școlarizare. De asemenea, în țară, zeci de instituții de învățământ - şcoli şi grădiniţe - au primit copii din Ucraina.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI