Prima tentativă de scoatere a epavei pline cu oi de la Midia a eșuat. Cablurile de ridicare a navei au cedat

Operațiunea de ridicare a navei eșuate în portul Midia, la sfârșitul lunii noiembrie, a început cu stângul. Cablurile au cedat în momentul ridicării. Specialiștii spun că operațiunea a eșuat si din cauză că încărcătura de la bord este mai mare decât se așteptau. Nava are punți suplimentare care nu apar în documente, iar numărul oilor ar putea fi mult mai mai mare față de cel declarat.

01 Februarie 2020, 11:30 (actualizat 01 Februarie 2020, 20:01) |
Operațiunea de ridicare a navei e eșuat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Nava care a esuat în portul Midia e plină cu leșuri dar și cu apă. După două ore de la începerea intervenției, bucăți din navă s-au rupt, iar cablurile prinse de epavă și macara s-au distrus din cauza tensiunii.

"Operațiunea care a început la ora 8 fără zece s-a oprit, motivul fiind că au cedat câteva spire ale cablurilor de ridicare. Cablurile au început să înflorească în zona superioară, unde sunt prinse în cârlig, motivul fiind acela că greutatea navei este mai mare decât reieșea din calcule. În acest moment s-a oprit întreaga operațiune și urmează să se schimbe întreg sistemul de cabluri astfel încât să suporte o greutate mai mare, care, la această oră, nu se poate determina", a declarat Alin Vintilă, reprezentant GSP.

Potrivit lui, nava este mai grea decât reieșea din documentația prezentată.

"Mă refer la greutatea navei cu tot cu încărcătura de la bord. Nu se cunoaște ce și cât s-a încărcat la bord", a mai precizat reprezentantul firmei.

Scoaterea navei era programată să se realizeze de o macara gigant de 1.800 de tone, adusă în Portul Midia, iar pentru susține au fost sudate grinzi suplimentare de întărire a bordajului epavei.

Descărcarea animalelor ar putea dura și câteva săptămâni. Cadavrele vor fi trimise apoi  la un centru de neutralizare din județul Tulcea. Costul operatiunii de ranfluare a navei, de 4 milioane de euro, ar putea crește dacă apar situații neprevăzute.

Nava sub pavilion Palau, care avea la bord 14.600 de oi, s-a răsturnat în Portul Midia pe 24 noiembrie 2019. Autoritățile au reușit să salveze doar 254 de animale.

După producerea tragediei, mai multe organizații internaționale de protecție a animalelor au protestat față de exportul de animale vii, iar subiectul a făcut înconjurul presei internaționale. A fost dezbătut și în Parlamentul European.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI