Prima statuie a unui dac, la Bucureşti. Monumentul este o copie 3D a dacului din Giardino di Boboli din Florenţa

A ajuns în România prima statuie a unui dac. Este o replică a uneia dintre sculpturile originale realizate de artiştii antici români pentru a împodobi Forul lui Traian. Se bănuieşte că cea mai mare statuie a unui dac l-ar întruchipa chiar pe Regele Decebal. Este un monument realizat exclusiv din donaţii și a fost dăruit statului român.

25 Iunie 2019, 22:01 (actualizat 26 Iunie 2019, 15:27) Știrile TVR |
Prima statuie a unui dac, la București
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Statuia, care ar putea fi chiar o reprezentare a Regelui Decebal, poate fi văzută la Muzeul Naţional de Istorie, până când va fi amplasată în București, pe Bulevardul Dacia, între Piaţa Romană și Calea Victoriei.

S-a născut în urma tezei de doctorat, susţinută la Sorbona de istoricul de artă Leonard Velcescu, care a studiat şi inventariat reprezentarea dacilor în sculptura romană.

Studiile lui Leonard Velcescu au obținut premiul Academiei Române, iar Asociaţia Identitate Culturală Contemporană s-a gândit că doar publicarea lucrării de doctorat în România nu este de ajuns.

Statuia are 2,30 metri, este o reproducere 3D, cu un grad de fidelitate de aproape sută la sută după cea originală. A fost realizată la o celebră galerie de artă din Florența.

200 de mii de euro a costat statuia, prețul e corespunzător unei replici.

Aducerea ei din Italia şi amplasarea la Muzeul de Istorie a fost o adevarată aventură care a blocat traficul în centrul Capitalei.

 

 

 

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 30°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 23°C 25°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 27°C 26°C
BRASOV 25°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI