Prima şedinţă a Cabinetului Dăncilă după anunţul ALDE că iese de la guvernare. Viorica Dăncilă: „Am luat act de decizia ALDE de a abandona guvernarea”

27 august 2019, 11:06

Vicepremierul și ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu, ministrul Energiei, Anton Anton, și ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, toți membri ALDE, au demisionat din guvern.

Doar Ramona Mănescu a refuzat să se conformeze deciziei ALDE de a ieși de la guvernare și a rămas pe post, la Externe.

Trei miniștri vor prelua temporar funcțiile lăsate vacante de ALDE, iar premierul a trimis deja propunerile către președintele Iohannis.

Șeful statului urmărește situația politică, dar abia mâine își va prezenta concluziile. Până atunci, le-a explicat diplomaților români cum trebuie să prezinte în străinătate mișcările politice de la București.

Șeful statului mai are de dat un răspuns și pentru cele patru propuneri de miniștri titulari: Dana Gîrbovan la Justiție, Șerban Valeca la Educație, Ana Birchall și Iulian Iancu vicepremieri.

________________________________

ACTUALIZARE Miniștrii ALDE Viorel Ilie, Grațiela Gavrilescu și Anton Anton au demisionat din funcție, a confirmat purtătorul de cuvânt al guvernului, Nelu Barbu, citat de Mediafax.

Viorica Dăncilă îi va trimite marți după-amiază lui Klaus Iohannis propunerile de interimari pentru Energie, Mediu și Relația cu Parlamentul.

„Au fost depuse demisiile la SGG. Au fost trimise la Cancelarie pentru înregistrare, urmează procedura normală”, a declarat Nelu Barbu, la finalul ședinței de guvern.

El a precizat că este vorba despre Viorel Ilie, Grațiela Gavrilescu și Anton Anton. Ramona Mănescu rămâne la Ministerul de Externe.

ACTUALIZARE „Am luat act de decizia ALDE de a abandona guvernarea și am discutat calea de urmat alături de colegii mei din Partidul Social Democrat”, a declarat Viorica Dăncilă în debutul ședinței de guvern.

„Împreună am luat decizia de a ne asuma în continuare actul guvernării, pentru că România are nevoie de stabilitate. Guvernarea responsabilă înseamnă acțiune și asumarea unor decizii pentru binele majorității, nicidecum fuga de răspundere și practicarea unui joc politic în speranța primirii de voturi. Am mai spus acest lucru – guvernarea nu este perfectă, dar cu siguranță este eficientă. Am luat măsuri economice foarte bune, apreciate atât de cetățeni, cât și de mediul de afaceri. Acest lucru se vede în creșterea economică sustenabilă și în creșterea nivelului de trai al populației”, a adăugat Viorica Dăncilă.

„Nu putem lăsa ca avansul economic important înregistrat de România să fie pus în pericol de jocuri politice. Vreau să le mulțumesc colegilor de la ALDE care au făcut parte din guvern și, în același timp, vreau să-i mulțumesc Ramonei Mănescu pentru că a înțeles că responsabilitatea guvernării este mai presus decât orice interes politic”, a conchis prim-ministrul pe acest subiect.

ACTUALIZARE Ministrul Energiei, Anton Anton, şi-a înaintat încă de luni seară demisia către premierul Viorica Dăncilă, au anunţat reprezentanţii Biroului de presă al ministerului, citați de Agerpres.

ACTUALIZARE „Imediat după şedinţa de guvern de astăzi, îmi voi depune demisia la Secretariatul General atât din funcţia de ministru al Mediului, cât şi din cea de vicepremier. Viaţa poate continua şi fără funcţia de ministru”, a declarat Grațiela Gavrilescu marți dimineață, la un eveniment.

„Am făcut lucruri bune în interiorul programului de guvernare, dar şi în afara lui, cum este şi încurajarea unor programe precum cel de azi. Întotdeauna vor fi lucruri de făcut la minister şi sper că oricine va veni va continua ce am început şi nu se va repeta dezastrul din 2016 „, a adăugat actualul ministru.

Întrebată ce părere are despre ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, care ar putea prelua interimar mandatul la Mediu, Graţiela Gavrilescu a răspuns:” Orice persoană este potrivită atât timp cât îşi face treaba”.

Marți, Ramona Mănescu a anunțat că nu își va da demisia, așa cum a decis liderul ALDE.

„Are proiecte în ministerul pe care îl conduce şi eu cred că a dat dovadă de foarte multă responsabilitate. Dincolo de acţiunile de partid trebuie să avem în vedere ceea ce se întâmplă cu imaginea României pe plan extern. Din acest considerent, doamna Mănescu a decis să rămână în guvern”, a comentat Dăncilă, după ședința Comitetului Executiv al PSD.

În eventualitatea în care ceilalţi miniştri ALDE îşi depun demisia, sunt miniştri în guvern care vor prelua interimar funcţiile, a precizat prim-ministrul.

Miniştrii ALDE care nu se retrag din guvern vor fi excluşi din partid, a anunţat, luni, liderul formaţiunii, Călin Popescu-Tăriceanu.

Filmul ieșirii ALDE de la guvernare, AICI

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite