Prima rugăciune în Sfânta Sofia din Istanbul, după 86 de ani. Fostul muzeu, aflat în patrimoniul UNESCO, a fost transformat în moschee

Moment istoric pentru musulmanii turci. Astăzi s-au putut ruga în celebra Sfânta Sofia din Istanbul, pentru prima oară după 86 de ani. Fostul muzeu, aflat în patrimoniul UNESCO, a fost transformat în moschee. Hagia Sofia a fost cea mai mare catedrală a creștinătății timp de 900 de ani. La rugăciunea de azi a participat și președintele Erdogan dar și demnitari străini din țări musulmane.

24 Iulie 2020, 15:11 (actualizat 24 Iulie 2020, 22:08) Știrile TVR |

Mii de musulmani din toate colțurile Turciei și nu numai s-au adunat la Hagia Sofia pentru prima rugăciune găzduită de celebrul lăcaș după 1934. La acea data, clădirea aflată în patrimoniul UNESCO a fost convertită în muzeu. La cererea autorităților un tribunal a revizuit acea decizie și la începutul acestei luni a hotărât că legal Hagia Sofia nu poate să fie decât o moschee. Președintele Erdogan, cel care a promovat acest proiect, a participat la rugăciune alături de 500 de demnitari turci dar și străini, veniți din țări că Azerbaidjan și Qatar. Afară mii de oameni s-au rugat în locurile special amenajate pentru crediniciosi.

Ridicată acum aproape 1500 de ani Hagia Sofia a fost inițial catedrală ortodoxă. De la jumătatea secolului al XV-lea a devenit moschee sub conducerea otomanilor, iar în 1934 a fost transformată în muzeu. Acum a fost ornată cu un nou covor de rugăciune, iar toate elementele creștine au fost acoperite cu draperii. La interior se pot ruga până la o mie de persoane.

UNESCO, liderii bisericilor creștine, și politcieni străini au criticat decizia transformării Hagiei Sofia din muzeu în moschee. Președintele Erdogan a dat asigurări că lăcașul va rămâne în continuare deschis tuturor, indiferent de religie și naționalitate. Hagia Sofia este cel mai vizitat monument din Turcia și aproape 4 milioane de oameni îi trec pragul în fiecare an.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI