Prima rotaţie a personalului ucrainean la centrala Cernobîl, de la debutul invaziei ruse în Ucraina

Rotaţia personalului de la centrala nucleară Cernobîl, în prezent dezafectată, a început duminică pentru prima oară de la debutul invaziei ruse în Ucraina, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit AFP.

21 Martie 2022, 09:50 (actualizat 21 Martie 2022, 09:53) Știrile TVR |
Centrala nucleară de la Cernobîl / FOTO: Shutterstock

'Ucraina a informat AIEA că circa jumătate din personal a putut într-un final să meargă acasă, după ce a muncit la centrala controlată în prezent de Rusia timp de aproape patru săptămâni', a declarat directorul general Rafael Grossi într-un comunicat difuzat în noaptea de duminică spre luni.

'Autoritatea naţională de reglementare ucraineană a confirmat că cei care au plecat au fost deja înlocuiţi cu alţi angajaţi ucraineni', a adăugat şeful AIEA, 'salutând' această rotaţie parţială.

Forţele ruse au preluat controlul centralei la 24 februarie, dar circa 100 de tehnicieni ucraineni care îşi încheiaseră tura de noapte au rămas la post continuându-şi munca la această centrală, unde se află depozitate deşeuri radioactive după catastrofa din 1986, cel mai grav accident din istoria nucleară civilă.

Tura de zi nu a putut să înlocuiască până în prezent tura de noapte, au declarat, sub rezerva anonimatului pentru AFP rude ale unor angajaţi de la Cernobîl.

Înainte de rotaţia din noaptea duminică spre luni, aceeaşi echipă s-a aflat la centrală cu o zi înainte de intrarea forţelor ruse în zonă, ceea ce 'punea în pericol' - potrivit AIEA - unul dintre 'pilonii' securităţii nucleare, adică faptul că personalul nu putea lua decizii fără să se afle sub o presiune exagerată.

AIEA nu primeşte nici acum vreo transmisie de date de la distanţă de la sistemele sale de monitorizare de la Cernobîl, dar aceste date îi sunt transferate de la celelalte centrale nucleare din Ucraina.

Această agenţie cu sediul la Viena a propus să intervină la faţa locului pentru a garanta securitatea instalaţiilor nucleare în Ucraina şi spune că 'continuă consultările' în acest sens.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI