Prima rectificare bugetară din acest an, aprobată în ședința de Guvern. Premierul Ciucă: Rectificarea e una pozitivă, avem creștere de 30 de miliarde de lei la bugetul consolidat

18 august 2022, 07:37

Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară din acest an. Primesc bani în plus printre altele, Finanțele, Sănătatea, Educația și ministerul Energiei. O prioritate rămân investițiile pentru care s-au alocat fonduri suplimentare. Premierul și ministrul finanțelor promit că nu vor fi probleme cu decontarea facturilor la energie până la finalul anului.

 

 

ACTUALIZARE Briefing de presă la finalul ședinței de guvern în care a fost aprobată rectificarea bugetară. Ministrul finanțelor, Adrian Câciu, explică cum s-au împărțit banii.

ACTUALIZARE Rectificarea bugetară este pozitivă şi se bazează pe o majorare a Produsului Intern Brut, respectiv o creştere de aproximativ 30 de miliarde de lei la bugetul general consolidat, a declarat joi prim-ministrul Nicolae Ciucă, la şedinţa de Guvern.

„Agenda de astăzi are în prim plan aprobarea rectificării bugetare, rectificare bugetară care este una pozitivă, bazându-se pe o majorare a PIB, discutăm de o creştere de aproximativ 30 miliarde de lei la bugetul consolidat. De asemenea, avem şi cifrele furnizate de către Institutul Naţional de Statistică pe primele 6 luni care vin să confirme că măsurile pe care Guvernul le-a luat au reuşit să genereze o creştere a economiei româneşti în pofida crizelor pe care le traversăm şi a cheltuielilor neprevăzute generate atât de criza energetică, cât şi criza de securitate de la graniţa ţării noastre”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Premierul a precizat că din datele furnizate de la INS se poate observa „o creştere pe al doilea trimestru cu 5,3% faţă de perioada similară a anului 2021”.

„Şi, desigur, în prima jumătate avem o creştere de 5,8% faţă de primul semestru al anului 2021”, a declarat Ciucă.

–––––––––––––––––––––––––––––––––-

Proiectul de rectificare bugetară a fost prezentat încă de săptămâna trecută și au apărut și critici, mai ales pentru că Executivul a prevăzut prea puțini bani pentru compensarea facturilor la energie.

Conform proiectului de Ordonanţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, veniturile bugetului general consolidat se vor majora, pe sold, cu suma de 29,941 miliarde de lei, cheltuielile cu 32,591 miliarde de lei, în timp ce deficitul bugetului general consolidat în termeni cash va creşte cu suma de 2,649 miliarde de lei.

Veniturile bugetului de stat pe anul 2022 se vor majora pe sold cu suma de 21,493 miliarde de lei, iar cheltuielile bugetului de stat pe anul 2022 vor creşte pe sold cu 26,447 miliarde de lei.

Totodată, cele mai mari sume la rectificarea bugetară urmează să le primească Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Energiei şi Ministerul Finanţelor.

Pe de altă parte, vor avea diminuate creditele bugetare cu cele mai mari sume: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Culturii şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Alte proiecte aprobate în ședința de guvern

În ședinţa de Guvern de joi va fi aprobat şi un proiect de hotărâre de modificare a HG nr. 807/2014 prin care se propune majorarea bugetului total al schemei de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie „de la 6.380 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1.450 milioane euro, la 7.379,95 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1.499,99 milioane euro”.

Executivul va adopta şi un proiect de hotărâre privind acordarea unor ajutoare excepţionale producătorilor agricoli din sectorul vegetal.

Printr-o altă hotărâre, Guvernul va stabili valoarea ajutorului financiar în avans pentru depozitarea privată a cărnii de porc.

De asemenea, va fi aprobat şi un proiect de hotărâre privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional ”Modernizarea liniei feroviare Caransebeş – Timişoara – Arad”.

Pe agenda şedinţei figurează şi un proiect de hotărâre privind suplimentarea bugetului MAI cu 30 de milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului, în scopul decontării din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice.

Guvernul urmează să adopte şi un proiect de hotărâre privind scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, fără compensare, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, a unui teren în suprafaţă de 30,2676 ha, în vederea realizării lucrării miniere de interes naţional şi de utilitate publică ”Lucrări pentru menţinerea şi dezvoltarea capacităţii la cariera Tismana I, judeţul Gorj, la 5.000.000 tone/an lignit”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite