Prima rectificare bugetară din 2021, aprobată cu întârziere. Ce ministere primesc mai mulți bani

Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară din acest an, cu o întârziere de câteva săptămâni față de planul inițial. Pentru că economia a evoluat mai bine decât se estima inițial, guvernul a majorat cheltuielile și alocă bani în plus pentru Sănătate, Dezvoltare, Educație și Transporturi, dar și-a păstrat o sumă consistentă și în fondul propriu de rezervă.

07 Septembrie 2021, 21:14 Știrile TVR |

Către ministerul Sănătății se direcționează cea mai mare suma de bani - 3,7 miliarde de lei. Aproape jumătate din suma se va folosi pentru campania de vaccinare, medicamente și cheltuieli de personal. Și la Dezvoltare va fi un plus de 2,4 miliarde, cea mai mare parte din bani fiind pentru plata proiectelor locale de dezvoltare. La Educație revine un plus de aproape un miliard, iar la Transporturi, 660 de milioane. Aproape două miliarde rămân la dispoziția guvernului pentru plăți urgente.

Reîmpărțirea banilor a generat însă nemulțumiri mai ales în rândul de miniștrilor demisionari.

Economiștii spun că rectificarea ar fi trebuit să aducă o reducere mai consistentă a deficitului bugetar, marea problemă a României. Cu alte cuvinte, guvernul ar trebui să cheltuiască mai puțin, pentru a se împrumuta mai puțin.

Ministerul Muncii e singurul care a pierdut bani la rectificare - 2,7 miliarde de lei. Explicația guvernului e aceea că, odată cu revenirea economiei, au crescut și încasările la bugetul de pensii și n-a mai fost nevoie de transferuri la fel de consistente de la bugetul de stat.

RECTIFICAREA BUGETARĂ:

Ministerul Sănătăţii: 3,7 mld. lei

Ministerul Dezvoltării: 2,39 mld. lei

M. Educaţiei: 964 mil. lei

Ministerul Transporturilor: 660 mil. lei

Fondul de rezervă al Guvernului: 1,89 mld. lei

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 25°C
IASI 30°C 24°C
CLUJ 24°C 23°C
CONSTANTA 24°C 22°C
CRAIOVA 27°C 22°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI