Prima reacţie a Rovanei Plumb după ce Comisia Juridică a PE a decis că nu poate fi comisar european: „E evident că decizia Comisiei JURI a fost una politică”. Filmul evenimentelor

30 septembrie 2019, 08:38

Comisia Juridică a Parlamentului a respins propunerile de comisari ale României și Ungariei.

Rovana Plumb spune că decizia comisiei este incorectă. Mai mult, preciza că va discuta cu președintele Parlamentului, David Sassoli, și cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a clarifica situația.

Numai că PSD a renunțat deja la ideea ca Rovana Plumb să fie candidat și caută alte variante.

Klaus Iohannis a invitat-o pe Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni să discute miercuri noua propunere din partea României pentru funcția de comisar european.

De la Bruxelles, șefa Comisiei Europene cere rapid înlocuirea Rovanei Plumb.

____________________________

ACTUALIZARE. „Decizia de astăzi a Comisiei JURI este una profund incorectă, contrară Regulamentului de Procedură a Parlamentului European și eminamente politică.

Este incorectă pentru că potențialul conflict de interese, avut în vedere de Comisie în prima fază a evaluărilor, a fost stins definitiv, prin angajamentul meu de a achita creditul conform scrisorii anexate.

Comisia a fost informată cu privire la acest aspect, ca urmare a scrisorii trimise de mine  către Președinta Comisiei JURI, coordonatorilor fiecărui grup politic din Comisia JURI și tuturor membrilor acestei Comisii.

Este de precizat că stingerea conflictului de interese a fost o acțiune proactivă. Am considerat necesar să intervin pentru a elimina orice dubiu din partea Comisiei JURI, chiar dacă aceasta nu a făcut recomandări, așa cum îi cerea Regulamentul și chiar dacă posibilul conflict de interese era, în esență, o finanțare în acord cu legislația electorală din România.

Decizia Comisiei JURI se situează și în afara Regulamentului de Procedură deoarece conform articolului 2, paragraf c), Comisia Juridică ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarități. Recomandările pot merge până la a i se indica respectivului candidat să renunțe la bunurile sau acțiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau să găsească soluții financiare pentru a stinge un posibil conflict – așa cum a procedat în cazul altor comisari desemnați de către guvernele lor din Austria și Spania. În ultimă instanță, Comisia JURI poate să sugereze chiar schimbarea portofoliului. Niciunul dintre acești pași nu a fost respectat.

În aceste condiții, este evident că decizia Comisiei JURI a fost una politică. Majoritatea Comisiei a urmărit doar să incrimineze și să discrimineze, nu să sprijine procesul de audiere și să ofere soluții, așa cum îi cerea Regulamentul. Este acum clar că interesul Comisiei nu a fost să clarifice, ci să blocheze candidatura României.

Le voi prezenta această situație Președintelui Parlamentului European și Președintei desemnate a Comisiei Europene.

Trebuie spus că atitudinea incorectă a Comisiei JURI a fost încurajată de opoziția din România, în frunte cu Președintele Iohannis, care anunța cu o oră înaintea deciziei că dorește consultări pe tema nominalizării unui nou comisar european. De asemenea, trebuie menționat lobby-ul negativ agresiv exercitat de liderul Grupului Europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloș, împotriva României. Președinta Comisiei JURI, membră a Grupului Renew Europe, s-a conformat pur și simplu unei linii politice ostile candidaturii românești pentru funcția de comisar european.

De asemenea, un rol important l-a avut și europarlamentarul Siegfried Mureșan căruia i s-a propus, ca și altora, funcția de comisar european, în cazul respingerii candidaturii mele.

Din păcate, se dovedește, din nou, că forțele politice de dreapta acționează chiar și împotriva României pentru a-și satisface interesele politice și electorale”, se arată în comunicatul transmis de Rovana Plumb.

ACTUALIZARE Corespondentul TVR Lucian Pîrvoiu relatează: Încep cu o dezminţire. Informaţiile care circulă în presa românească sau pe reţelele de socializare potrivit cărora şedinţa a fost amânată sau anulată sunt false.

Se discută redactarea răspunsului către președintele Parlamentului European, David Sassoli, ceea ce înseamnă că nu se va mai reface votul.

Rovana Plumb a trimis o scrisoare prin care informează pe deputații din Comisia Juridică  că ar fi transferat două apartamente pe care le avea în proprietate pe numele persoanei care i-a dat împrumutul pentru a stinge acest posibil conflict de interese. Se pare însă că cei din Comisia Juri nu i-au cerut aceste dovezi, iar un deputat francez a spus că această ședință este un fel de forțare a mâinii deputaţilor și că ei nu se vor lăsa impresionați și nu vor face decât să revină cu o scrisoare către Sassoli în care să clarifice și mai mult de ce ei consideră că cei doi candidați, român și maghiar, sunt în conflict de interese.

Pe de altă parte, la Bucureşti, președintele Iohannis a chemat-o miercuri pentru consultări  la Cotroceni pe Viorica Dăncilă, pentru desemnarea unui nou comisar european.  Ședința este în desfășurare, iar deputații nu au luat în discuție scrisoarea Rovanei Plumb. La final se va scrie un răspuns către David Sassoli care o va trimite mai departe către Ursula von der Leyen.

Într-o scrisoare trimisă preşedintelui Parlamentului European după audierea Rovanei Plumb de săptămâna trecută, președinta Comisiei Juridice se declara îngrijorată de potenţialul conflict de interese în care s-ar afla Rovana Plumb, în cazul în care ar ocupa orice post de comisar european, nu neapărat cel pentru Transporturi.

În aceeaşi situaţie se află şi comisarul propus de Ungaria. David Sassoli, președintele Parlamentului European a cerut Comisiei un răspuns clar pentru a se pune capăt confuziei procedurale astfel că Ursula von der Leyen să fie informată și să ia măsurile ce se impun. Tabăra social democraților români de la Bruxelles consideră că situaţia la care s-a ajuns este consecința jocurilor politice de culise și cer europarlamentarilor din Comisia Juridică să ofere soluţii la neclaritățile pe care le-au sesizat.

Potrivit declarației de avere depuse în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaților, Rovana Plumb ar avea un împrumut la BRD făcut în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scandență în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadență în 2021.

Rovana Plumb a transmis o scrisoare Comisiei JURI din PE, în care precizează că împrumutul de 800.000 de lei a fost achitat cu două apartamente deținute de aceasta în România, astfel datoria care a generat îngrijorări în cadrul audierii sale în comisie nu mai există.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi nu sunt apți pentru funcția de comisar european, a anunțat europarlamentarul PNL Rareș Bogdan. Comisia va trimite o scrisoare către președintele PE, David Sassoli.

Rovana Plumb a transmis luni o scrisoare Comisiei JURI din PE, în care precizează că împrumutul controversat a fost achitat cu două apartamente deținute de aceasta în România, astfel datoria care a generat îngrijorări în cadrul audierii sale în comisie nu mai există.

Potrivit declarației de avere depuse în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaților, Rovana Plumb ar avea un împrumut la BRD făcut în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scandență în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadență în 2021.

La categoria „plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate” apare suma de 800.000 lei, sumă plătită conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost „mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019”, potrivit declarației de avere care apare pe site-ul Camerei Deputaților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite