Prima naștere în Franța după un transplant de uter. Mama și copilul, o fetiță cu greutatea de 1,845 kg, sunt bine

Spitalul Foch din Suresnes
Spitalul Foch din Suresnes
17 februarie 2021, 11:58

Bebeluşul, o fetiţă cu greutatea de 1,845 kg, s-a născut vineri, 12 februarie.

„Mama şi copilul sunt bine”, a declarat pentru AFP profesor Jean-Marc Ayoubi, directorul departamentului de obstetrică-ginecologie şi medicină reproductivă la Spitalul Foch din apropiere de Paris, a cărui echipă a făcut posibilă această premieră în Franţa.

Mama, Deborah, în vârstă de 36 de ani, a beneficiat în martie 2019 de primul transplant de uter realizat în Franţa, efectuat de aceeaşi echipă. Uterul provenea de la o donatoare vie, care era de fapt mama sa, în vârstă de 57 de ani.

Născută fără uter, pacienta care a beneficiat de transplant suferă de sindromul Rokitansky (MRKH), care afectează una din 4.500 de femei la naştere.

Această sarcină oferă o speranţă pacientelor născute fără uter sau celor cărora a trebuit să le fie îndepărtat acest organ. Reprezintă o alternativă experimentală la maternitatea de substituţie gestaţională, interzisă în Franţa, sau la adopţie.

Prima naştere din lume după un transplant de uter a avut loc în Suedia, în 2014. Naşterea, survenită la un an de la transplant, a fost anunţată în prestigioasa revistă medicală The Lancet de echipa condusă de profesorul Mats Brännström de la Universitatea din Göteborg. Donatoarea vie avea 61 de ani.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Franța, prima țară cu o lege împotriva hainelor ieftine chinezești

Referendum la Paris, pe tema triplării tarifelor de staţionare pentru SUV-uri