Prima moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu a picat în Parlament

Moțiunea de cenzură depusă de PSD a fost respinsă. Guvernul condus de Florin Cîțu și-a reconfirmat susținerea în Parlament, iar coaliția de la putere a arătat că deține majoritatea în Legislativ. Ambele tabere s-au acuzat reciproc pentru modul în care s-a făcut politica în România ultimilor 30 de ani. TVR 1 a transmis LIVE evenimentul, într-o Ediție Specială.

29 Iunie 2021, 07:59 (actualizat 29 Iunie 2021, 21:27) |

Marcel Ciolacu, președintele PSD: “Domnule Cîțu, aroganța nu va ajută la nimic! Dimpotrivă, reveniți pe pământ! Opriți sarabanda împrumuturilor, ajung atâtea generații de sacrificiu!”

George Simion, copreședinte AUR: „Totul e wow într-o lume fantastică în care trăiți dumneavoastră, în realitate prețurile au crescut, de la materiale de construcție la benzină, în realitate viața e din ce în ce mai grea”.

PSD și AUR au insistat că România nu merge în direcția corectă și au făcut apel la parlamentarii Puterii, să voteze moțiunea. Dar toți au respectat decizia Coaliției. Așa că moțiunea de cenzură a picat.

Ludovic Orban, președintele PNL: „Astăzi am arătat forța pe care o am în partid, pentru că niciun parlamentar al PNL nu a votat moțiunea de cenzură, așa cum am hotărât”.

Coaliția este puternică și va guverna până în 2028, a spus premierul, care a promis reforme și împrumuturi pentru investiții, astfel încât România să ajungă din urmă statele europene dezvoltate.

Premierul Florin Cîțu: Guvernarea merge foarte bine. Coaliția este puternică, este unită și pregătită să guverneze cel puțin 8 ani de zile de-acum înainte! Alimentele sunt ieftine, puterea de cumpărare crește, crește și consumul, românii sunt mai fericiți. It’s that simple! (n.r., Este atât de simplu)”.

Cosette Chichirau, deputat USR: “Guvernile PSD sunt cunoscute, din păcate, pentru sărăcia cruntă în care-și țin alegătorii. Avem nevoie de 10 ani de dezvoltare continuă, iar aceste șase luni sunt primele luni din acei 10 ani”.

Turos Lóránd, senator UDMR: „România, în momentul de față, are nevoie de stabilitate. Guvernul actual nu face altceva decât încearcă să funcționeze la normal, în condițiile provocărilor aduse de pandemie”.

A fost prima moțiune de cenzură depusă împotriva cabinetului condus de Florin Cîțu, învestit în urmă cu 6 luni.

 

--------------------------------------------------------------------------------------

Moțiunea de cenzură a picat cu 201 voturi pentru și 1 împotrivă. Pentru a trece, era nevoie de 234 de voturi favorabile.

 

Oana Murariu (USR PLUS) a anunțat rezultatul votului:

466 nr total de parlamentari

355 prezenți

202 voturi exprimate

201 voturi pentru

1 vot contra

ACTUALIZARE Se trece la procedura de vot a moțiunii.

ACTUALIZARE: Sunt 364 de parlamentari în sală. Moțiunea de cenzură a fost dezbătută.

ACTUALIZARE Premierul Florin Cîțu vrea să facă declarații pe holul Parlamentului, dar a renunțat, pentru că era boicotat de George Simion și de alți parlamentari AUR.

ACTUALIZARE Sorin Grindeanu (PSD): Măcar în cuvântul de dinainte ați recunoscut ceva: că ați pierdut alegerile.

ACTUALIZARE Ludovic Orban (PNL):

- vreau să-mi dau dreptul la replică pentru că mi-a fost pronunțat numele foarte des:

- un deputat PSD care zicea ceva de Cernobîl: eu mi-am dat demisia din funcția de prim-ministru, atunci când la PNL n-a câștigat alegerile, spre deosebire de d-voastră, care v-ați baricadat în Palatul Victoria și n-ați fost scos de acolo decât prin intermediul unei moțiuni de cenzură.

ACTUALIZARE Premierul Florin Cîțu:

- domnilor de la PSD, ce mă distrează pe mine că vă îngrijorează sărăcia și aveți cămăși scumpe și ceasuri care costă cât un apartament!

ACTUALIZARE Alfred Simonis (PSD):

- Cu cine ați tranșat votul, domnule Cîțu, pentru că acum, în sală aveți 134 de deputați!

- dați-le șansa colegilor de la PNL să-și arate atașamentul față de d-voastră și lăsați-i să voteze!

ACTUALIZARE Marius Budăi (PSD):

- plecați acasă!

ACTUALIZARE Diana Iovanovici Șoșoacă (senator neafiliat):

- când, domnule Cîțu, vă uitați în urmă, pe mâinile d-voastră stă sânge!

ACTUALIZARE Pavel Popescu (PNL):

- demersul domniilor voastre este sortit eșecului din start

ACTUALIZARE Vasile Dâncu (PSD):

- în acest moment, domnul Cîțu nu răspunde pentru guvernarea de-acum, pentru că este guvernarea Orban - Cîțu.

- ce este foarte grav, însă, acum: deteriorarea democrației

ACTUALIZARE Claudiu Târziu (AUR):

- am pus 2 condiții pentru a vota această moțiune: textul să fie serios, iar PSD să meargă până la capăt. Văd că are câteva hibe.

- nu am semnat această moțiune, dar dacă vrem să scăpăm de acest guvern, trebuie s-o votăm.

ACTUALIZARE Cosette Chichirău (USR PLUS):

- după 30 de ani, spitalele și autostrăzile României nu trebuiau să rămână pe hârtie.

- dragi colegi din PSD, ați dat foc României și ați fugit!

- acest guvern a scos țara din pandemie și a generat creștere economică

ACTUALIZARE Gabriel Andronache (PNL):

- textul moțiunii pe care îl dezbatem astăzi nu corespunde unei corectitudini minime. Multe afirmații sunt la limita derapajului politic. Am convingerea că cei mai mulți dintre semnatarii moțiunii nu au citit textul acesteia. Pentru că sunt afirmații care îi incriminează chiar pe cei din PSD.

ACTUALIZARE Sorin Grindeanu (PSD):

- de un an și jumătate, românii trăiesc un șir de drame. Astăzi avem parte de un alt mare ghinion: dezvoltarea țării se joacă la ruleta jocului penibil pentru șefia PNL.

- PNRR a fost transformat într-un uriaș aparat de păcănele programat doar pe algoritmul politic liberal sau USR-ist.

ACTUALIZARE Mihai Ion Lasca (deputat neafiliat):

- voi vota moțiunea pentru demiterea premierului Guvernului, premierului, depusă de PSD și susținută de AUR.

ACTUALIZARE Senatorul Turos Lóránd (UDMR):

- speram să luați în serios să luați în serios acest exercițiu al moțiunii. În loc de argumente, sunt prezentate niște generalități, e prea puțin, dragi colegi.

- Guvernul actual nu face altceva decât să lucreze la normal în condițiile pandemiei.

ACTUALIZARE George Simion (AUR):

- Domnul Cîțu e un fricos care nu are de ce să fie prim-ministru. Minerii de la Băița sunt în grevă pentru că nu le-ați dat autorizație de funcționare. CFR-iștii sunt foarte nemulțumiți de faptul că n-aveți nicio viziune pentru transporturile din România. Ne-au sunat proprietarii de restaurante și de hoteluri, pe care nu i-ați ajutat în niciun fel, au controale de la ANAF, v-ați pus pe capul lor. Producătorii de castraveți de la Matca își aruncă producția pentru că n-ați făcut nimic să-i protejați.

ACTUALIZARE Radu Mihail (USR):

- este exemplar modul cum doamna Ioana Mihăilă a gestionat problema pandemiei. Ministerul Sănătății va beneficia de 2,5 miliarde de euro pentru modernizarea sistemului medical românesc. Cum ar fi fost ca, în locul Ioanei Mihăilă, să avem acum în fruntea ministerului pe cineva din PSD? De pildă, pe doamna Sorina Pintea. Ministrul Transporturilor a avut loc un singur lucru în minte, când a venit în minister: ce se poate face pentru ca românii să aibă autostrăzi?

- Nu uitați că ultima moțiune pe care ați trecut-o a fost împotriva propriului guvern PSD-ist!

ACTUALIZARE Virgil Guran, PNL:

- cum credeți că se putea degrada o țară atât de mult în doi ani de zile?

ACTUALIZARE Marcel Ciolacu, președintele PSD:

-domnule Orban, ați pierdut încă o dată alegerile! Domnule Cîțu, aroganța nu vă ajută la nimic. Reveniți-vă pe pământ, opriți sarabanda împrumuturilor. Știți cât va plăti fiecare nou-născut din această țară, ca urmare a împrumuturilor făcute de voi: 2.500 de euro!

- în doar un an și jumătate ați ajuns să îngenuncheați statul de drept! Ați revocat ilegal Avocatul Poporului!

- ați acuzat românii că nu vor să se vaccineze, dar ați oprit vaccinul la marginea comunelor.

- acest guvern trebuie să plece acasă, astăzi!

ACTUALIZARE Premierul Florin Cîțu:

 

- Niciodată nu aș susține nici măcar în glumă să dau jos propriul guvern, ca apoi să fac guvernare cu PSD. Domnilor de la PSD, vă mințiți singur: după 25 septembrie, nu mai scăpați: am tranșat alegerile din PNL, de cine vă este cel mai frică, nu scăpați! Coaliția este puternică, unită și pregătită să guverneze cel puțin 8 ani de-acum încolo.

- colegi din PSD, cereți scuze românilor, i-ați mințit, i-ați furat.

- domnule Ciolacu, trebuie să vă cereți scuze față de românii care au credite. Îi încurajez pe toți românii care au plătit rate mai mari, să meargă la sediul PSD și să ceară banii înapoi.

- în anii trecuți, PSD se împrumuta scump, cel mai scump

- împrumuturile din PNRR vor fi doar pentru investiții

- datele Eurostat confirmă că în România sunt cele mai ieftine alimente din UE. Este și normal să crească consumul. INS a anunțat o creștere consistentă a puterii de cumpărare, cu 8,4%.

- domnilor din PSD, mai țineți minte ordonanța 114? cand voiați să naționalizați pilonul III de pensii?

- niciunul din liderii Opoziției n-a susținut campania de vaccinare! Unde au fost?

- ce unește PSD cu AUR: ura față de tot ce e modern, față de antreprenori, față de statul de drept

- un mesaj pentru toți românii: facem reformele asumate în programul de guvernare, pentru că sunt vitale pentru România, pentru că vrem ca România să meargă înainte! Dacă nu le facem, vom rămâne la coada Europei, acolo unde ne-a ținut PSD atâția oameni. Moțiunea PSD-AUR va eșua! Noi vrem bine, PSD-AUR vor rău!

ACTUALIZARE Senatorul Lucian Romașcanu (PSD) citește textul moțiunii.

ACTUALIZARE Președintele PSD Marcel Ciolacu a făcut declarații înainte de moțiune, pe holul Parlamentului:

Marcel Ciolacu, președintele PSD: "Fără anumite voturi din partea celor care, astăzi, creează această coaliție a pierzătorilor, moțiunea nu va trece. (despre decizia Coaliției de a le spune parlamentarilor săi să rămână în bănci): Asta înseamnă că n-au încredere în colegii lor, ca să voteze. Mi se pare o decizie de oameni fricoși, lași și mici. Parlamentarii vin în Parlament trimiși de către români. Și ar trebui să-și exercite votul în funcție de cum le cer românii, nu cum le cer șefii de partid. Haideți să vedem dacă stau toți parlamentarii Puterii în bănci".

_________________________________________________________

ACTUALIZARE: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, liderul PNL, susţine că în favoarea moţiunii de cenzură, care se va dezbate şi vota marţi în Parlament, nu va exista niciun vot în plus faţă de cele ale parlamentarilor PSD şi AUR.

Orban consideră că şi în cazul în care parlamentarii coaliţiei de guvernare ar fi votat moţiunea s-ar obţine, cel mai probabil, acelaşi rezultat.

"Nu se ia niciun vot în plus peste voturile pe care le au PSD şi AUR. Exact ce v-am spus! (...) Numai că suntem patru grupuri parlamentare (n.r. PNL, USR PLUS, UDMR şi minorităţi) care suntem pentru prima oară confruntaţi cu o moţiune. Noi trebuie să asigurăm coeziunea actului de guvernare, să dezvoltăm încredere reciprocă şi asta a fost decizia noastră (...), că era suficient să apară un singur vot în plus şi începea deja o căutare cine este parlamentarul care a votat moţiunea de cenzură. Deci este hotărât clar, suntem prezenţi, nu votăm, exact ce v-am spus de când a depus PSD moţiunea, că este un balon de săpun. O să aibă exact voturile parlamentarilor PSD şi AUR, care vor veni la vot", a afirmat, marţi, Orban, la Parlament.

___________________________________________________________

ACTUALIZARE: Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că, la fel ca echipei de fotbal a Elveţiei, nimeni nu dă şanse social-democraţilor la moţiunea de cenzură, dar aceştia se vor bate până la ultimul vot.

"Aseară, alături de alte zeci de mii de spectatori, am văzut ce înseamnă să lupţi până în ultima clipă. Să fii epuizat, dar să crezi până la capăt în şansa ta. Ca şi Elveţiei, nimeni nu ne dă şanse azi la moţiunea de cenzură. Dar ne vom bate până la ultimul vot. Evident, contăm şi pe ratangiul de serviciu Cîţu. Hai, că se poate!", a scris Ciolacu, pe Facebook.

__________________________________________________________

Guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României 'spre prăpastie cu o viteză uluitoare' şi este momentul ca Guvernul Cîţu să plece acasă, se arată în textul moţiunii de cenzură.

"Guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare! România trăieşte de pe o zi pe alta, din împrumuturi masive luate la dobânzi astronomice. Preţurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit. Facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esenţiale ori nu se găsesc, ori sunt foarte scumpe. Cursul euro/leu a ajuns la 5 lei, iar litrul de benzină a depăşit 6 lei. Numai 'lucruri fantastice'! Datoria publică bate record după record, iar de ţinta de deficit de 3% nu îşi mai aminteşte nimeni! Cu toate acestea, alocaţiile, salariile şi pensiile sunt îngheţate şi antreprenorii se plâng că statul nu le plăteşte lucrările efectuate! Nu se dau bani la stat, nu se dau bani nici la privat! Şi atunci, întrebarea care este pe buzele tuturor românilor este: ce aţi făcut cu banii, domnule Cîţu!?", conform documentului iniţiat de parlamentarii PSD.

Potrivit textului, în timp ce 'camarila politică şi firmele de partid au profituri grase', "majoritatea românilor îşi văd redusă în fiecare secundă puterea de cumpărare".

"În realitate, efectele guvernării PNL-USR-PLUS-UDMR sunt crunte: creşterea preţurilor la alimente de bază, medicamente şi utilităţi este de peste 10%, în timp ce salariile şi pensiile au îngheţat. Aceasta înseamnă minus 10% scădere a puterii de cumpărare pentru 90% dintre salariaţi şi pensionari! Mai mult, BNR anunţă o dublare a inflaţiei în 2021. Este efectul creşterii dramatice a costului vieţii: +7% la pâine, +22% la fasole, +13% la ulei, +8% la brânză, + 29% la combustibil, +20% la energie, +25% la gaze şi +7,5% la apă. Iar de la 1 iulie vin noi scumpiri! La fel de 'fantastice'! Şi, de aceea, trebuie să plecaţi! Pentru prima dată după Revoluţie, hoţia a fost oficializată prin lege! Peste toate acestea însă, peste noapte, în bugetul ţării a apărut o Anexă, în care banii publici au fost direcţionaţi exclusiv administraţiilor locale conduse de partidele puterii! Asta v-a fost prioritatea, nu soluţii pentru creşterea încasărilor la buget! Niciun deranj pentru evazionişti şi speculanţi, nicio măsură de reducerea a risipei banului public", susţin social-democraţii.

PSD afirmă că "atitudinea de vătafi îmbuibaţi care varsă lacrimi de crocodil de grija poporului" a guvernanţilor "este înspăimântătoare".

"Aţi abandonat sloganul liberal 'prin noi înşine' în favoarea celui pedelist 'pentru noi înşine'. Modul de acţiune, copiat la virgulă de la duetul Boc-Băsescu-Udrea, este revoltător. De aceea, astăzi România are o singură soluţie: să plecaţi! Aţi făcut mult prea mult rău ţării într-un timp record! Prin toate aceste lucruri 'fantastice', aţi transformat România într-o ţară eşuată. O Românie eşuată, cu o economie eşuată, cu un sistem de învăţământ eşuat, cu un sistem medical eşuat, cu o agricultură eşuată! Ca niciun alt guvern de până acum, aţi reuşit performanţa să eşuaţi în toate domeniile! Singura preocupare a fost bătălia pentru 'împărţirea prăzii' între clanurile politice din PNL-USR-PLUS, numirea clientelei în funcţiile pe care vă lăudaţi că le desfiinţaţi, direcţionarea bugetului de stat şi a banilor europeni din PNRR pentru susţinătorii la congresele din toamnă şi circul... mascarada zilnică, făcută cu scopul de a vă ascunde eşecul! Nu aţi păcălit însă pe nimeni, domnule Cîţu! Toţi românii au văzut cum a ajuns România sub conducerea guvernării 'fantastice' a PNL-USR-PLUS-UDMR. Şi, de aceea, este momentul să plecaţi acasă", se mai spune în moţiune.

Pentru a fi adoptată, moţiunea trebuie să aibă 234 de voturi "pentru", adică jumătate plus unu din numărul de mandate. PSD are 157 de parlamentari.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 8°C
IASI 6°C 2°C
CLUJ 4°C 2°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI