Prezența castorilor, semnalată în Lunca Siretului. Dispărut din România la început de secol XIX, castorul este specie protejată. De la Razim-Sinoe a dispărut un exemplar rar de gâscă cu gât roșu

9 ianuarie 2022, 23:25

Specialiștii de la Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice Focșani au găsit urme de castori acum o lună, în Lunca Siretului. Au instalat camere de monitorizare cu infraroșu și astfel au obținut primele imagini cu castorii din Vrancea.

Castorul este o specie strict protejată. A dispărut din România la începutul secolului al XIX-lea, din cauza vânării excesive. În 1998 a fost reintrodusă pe râurile Olt, Mureș și Ialomița, iar 12 ani mai târziu, castorii au migrat în Delta Dunării și Insula Mare a Brăilei, iar acum și în Vrancea.

Camerele au surprins două familii, dar se estimează că ar fi 20 de grupuri.

În timp ce unele specii reapar, altele dispar.

În Constanța, un exemplar de gâscă cu gât roșu, pasăre întâlnită foarte rar la noi, a dispărut în zona complexului lagunar Razim-Sinoie. Era monitorizată și purta un transmițător și un inel metalic.

Emițătorul GPS pe care pasărea îl purta a transmis mai multe zile la rând semnal din același loc. Biologii au găsit mai multe pene din aripile păsării, transmițătorul GPS, dar și inelul metalic pe care aceasta îl purta.

E posibil că pasărea, care făcea parte din proiectul LIFE for Safe Flight, să fi fost vânată.

Din 2020 și până acum, specialiștii au înregistrat 5 cazuri de dispariție în rândul gâștelor cu gât roșu în România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă