Prezența castorilor, semnalată în Lunca Siretului. Dispărut din România la început de secol XIX, castorul este specie protejată. De la Razim-Sinoe a dispărut un exemplar rar de gâscă cu gât roșu

Castorii încep să repopuleze apele curgătoare din România. Prezenţa acestora a fost semnalată în Vrancea, în Lunca Siretului, şi asta înseamnă că e prima oară când castorii migrează în mod natural. În 2010, mai multe exemplare au fost localizate în Delta Dunării şi în Insula Mare a Brăilei.

09 Ianuarie 2022, 23:25 (actualizat 09 Ianuarie 2022, 23:29) Știrile TVR |
Familii de castori in Vrancea
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Specialiștii de la Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice Focșani au găsit urme de castori acum o lună, în Lunca Siretului. Au instalat camere de monitorizare cu infraroșu și astfel au obținut primele imagini cu castorii din Vrancea.

Castorul este o specie strict protejată. A dispărut din România la începutul secolului al XIX-lea, din cauza vânării excesive. În 1998 a fost reintrodusă pe râurile Olt, Mureș și Ialomița, iar 12 ani mai târziu, castorii au migrat în Delta Dunării și Insula Mare a Brăilei, iar acum și în Vrancea.

Camerele au surprins două familii, dar se estimează că ar fi 20 de grupuri.

În timp ce unele specii reapar, altele dispar.

În Constanța, un exemplar de gâscă cu gât roșu, pasăre întâlnită foarte rar la noi, a dispărut în zona complexului lagunar Razim-Sinoie. Era monitorizată și purta un transmițător și un inel metalic.

Emițătorul GPS pe care pasărea îl purta a transmis mai multe zile la rând semnal din același loc. Biologii au găsit mai multe pene din aripile păsării, transmițătorul GPS, dar și inelul metalic pe care aceasta îl purta.

E posibil că pasărea, care făcea parte din proiectul LIFE for Safe Flight, să fi fost vânată.

Din 2020 și până acum, specialiștii au înregistrat 5 cazuri de dispariție în rândul gâștelor cu gât roșu în România.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 27°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 24°C 26°C
CRAIOVA 23°C 22°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI