Prima eclipsă totală de Soare vizibilă în Statele Unite în ultimii 99 de ani, a fost transmisă în direct la TVR

21 august 2017, 17:00

Americanii au putut observa prima eclipsă totală de soare după 99 de ani. Eclipsa a fost văzută de milioane de locuitori din vestul până în estul țării, de-a lungul unui coridor de 4.000 de kilometri lungime și 113 kilometri lățime, care a traversat 14 state americane. O eclipsă parțiala a putut fi văzută în 48 de state americane.

Cel mai așteptat moment a fost cel în care preț de 2 minute și 24 de secunde Luna a învins Soarele. Punctul maxim al eclipsei a avut loc la ora 20.43, iar românii au văzut în direct la TVR întregul spectacol.

Zona de maxim a început să fie admirată în apropiere de Oregon, iar procesul s-a încheiat la Charleston, în Carolina de Sud. NASA a urmărit eclipsa din 12 locații terestre. De fiecare dată, efectul corona a putut fi admirat timp de două minute și 40 de secunde. Pentru a monitoriza evenimentul unic, Agenția Spațială nord-americana a apelat și la avioane, telescoape speciale și baloane de mare altitudine.

Astronautul Dumitru Prunariu, scriitorul Alexandu Mironov, vânătorul de eclipse Cătălin Beldea și redactorul șef al revistei Știință și Tehnică au comentat pentru TVR cel mai important eveniment astronomic al anului.

ACTUALIZARE 20.48 Alexandru Mironov și Dumitru Prunariu, în direct la TVR, din orașul Casper, statul Wyoming: S-a eliberat soarele. Oamenii au aplaudat și au chiuit de bucurie că soarele se vede din nou.

ACTUALIZARE 20.41 Dumitru Prunariu, în direct la TVR, din orașul Casper, statul Wyoming: A început să se facă umbră, se face încet-încet întuneric, începe faza totală a eclipsei de soare. Soarele dispare, începe să se facă frig.

ACTUALIZARE 20.22 Astronomul Elisabeta Petrescu, de la Observatorul Astronomic, explică faza culminantă a eclipsei totale de soare, în direct la TVR1.

ACTUALIZARE 20.20 Alexandru Mironov, în direct la TVR, din orașul Casper, statul Wyoming, unde maximul eclipsei va fi în aproximativ 20 de minute.

ACTUALIZARE 20.19 Punctul maxim al eclipsei a început în Oregon, vestul Statelor Unite.

ACTUALIZARE 20.00 Eclipsa americană, în direct pe site-ul NASA, AICI.

ACTUALIZARE 19.30 Prima eclipsă solară totală vizibilă pe teritoriul Statelor Unite în ultimii 99 de ani a început la ora locală 9.05, în statul Oregon, în nord-vestul țării.

Eclipsa totală de Soare, un fenomen rar

Eclipsa totală de Soare, vizibila de la Pacific la Atlantic, este un eveniment astronomic extrem de rar. Poate fi observată pe întreg teritoriul Statelor Unite pentru prima oară în ultimii 99 de ani. NASA și lumea științifică au așteptat cu emoție această zi.

Agenția Spațială Nord-Americană a pregătit pentru transmisia în direct 12 locații terestre, dar și avioane cu reacție, baloane de mare altitudine, telescoape. Și astronauții de pe Stația Spațială Internațională au fost invitați să ia parte la un spectacol magnific.

NASA a calculat că faza de maxim începe în Oregon și se încheie la Charleston și durează două minute și 40 de secunde. Este momentul în care apar fenomenul „corona” și „inelul de diamant”. Exper’ii de la NASA au anunțat că americanii au ocazia anul acesta să vadă eclipsa, ca fenomen total sau parțial, în toate cele 48 de state continentale, mai puțin Alaska.

Interes uriaș pentru eclipsă

Milioane de americani sunt astăzi cu ochii pe cer pentru a urmări cel mai important eveniment astronomic al acestui secol. Eclipsa totală de soare, prima vizibilă de pe teritoriul Statelor Unite în ultimii 99 de ani, a generat un uriaș interes.

În direct, pe TVR 1, echipa noastră şi cea a revistei Ştiinţă şi Tehnică ne vor ţine la curent cu ce se întâmplă în Statele Unite. La ora 20.43, veţi vedea cum soarele este, în totalitate, acoperit de lună.

Totul ţine doar două minute şi jumătate, dar în Ediţia Specială de la ora 21.00, vom afla cum au trăit cei de acolo eclipsa şi multe lucruri extrem de interesante.

Dumitru Prunariu, Alexandru Mironov, Cătălin Beldea şi Marc Ulieru vor intra în direct la TVR din orăşelul american Casper, unde s-au instalat cu toată aparatura necesară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă