Prima echipă de salvatori români a revenit din Turcia, la bordul a două avioane militare

15 februarie 2023, 23:14

Sunt 58 de membri ai primei echipe care a plecat în Turcia pe 7 februarie: membri RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal specializat în misiuni de căutare-salvare, alături de echipa canină.

Salvatorii au fost așteptați la Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni de premierul României, Nicolae Ciucă, ministrul de Interne, Lucian Bode, de secretarul de stat în MAI Raed Arafat, reprezentanţi ai comunităţii turce şi oficiali de la Ambasada Turciei în România.

Nicolae Ciucă, premierul României: În nume personal, în numele Guvernului României, vă spun un simplu mulțumesc pentru modul în care v-ați îndeplinit misiunea. Ați fost emisarii României, ați fost cei care ați dus cu dvs. compasiunea, solidaritatea și empatia poporului român față de poporul turc greu încercat de această tragedie.

Lucian Bode, ministru de Interne: Bine ați revenit sănătoși acasă! Sunteți prima echipă care vă întoarceți din Turcia, din misiunea dificilă de căutare și salvare vieți, la care România a răspuns prezent din prima clipă a activării mecansimului European de protecție civilă, fiind și prima țară care a ajuns pe teritoriul turc după cumplitul cutremur care a provocat un dezastru de proporții. Ne-ați reprezentat cu cinste și de această dată.

Raed Arafat, secretar de stat MAI: Vă urez tuturor odihnă plăcută și bine ați revenit, încă o dată, acasă! Mulțumesc!

Șase persoane au fost salvate în Turcia de pompierii români și multe altele au beneficiat de ajutorul medicilor și asistenților care au făcut parte din echipa românească.

Cele mai multe intervenții au avut loc în orașul Antakya din provincia Hatay.

Una dintre cele mai grele salvări a fost scoaterea unui tânăr de 16 ani, după 20 de ore, de sub plăci de beton prăbușite. În timp ce se croia drumul către victimă, a avut loc un alt cutremur care, iar toată munca pompierilor de până atunci a fost zadarnică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă