Prima discuţie telefonică dintre secretarul american al Apărării şi omologul rus. Lloyd Austin i-a cerut lui Serghei Șoigu o încetare imediată a focului în Ucraina

Secretarul apărării american Lloyd Austin
Secretarul apărării american Lloyd Austin
14 mai 2022, 16:30

Este prima discuţie dintre Austin şi ministrul Apărării Serghei după data de 18 februarie, cu şase zile înainte ca Rusia să-şi înceapă atacul asupra Ucrainei, în ciuda încercărilor repetate ale oficialilor americani de a face acest lucru, a declarat un înalt oficial american al Apărării.

Cei doi au vorbit timp de aproximativ o oră, iar oficialul a caracterizat discuţia drept „profesională”, dar a refuzat să dea alte detalii.

‘Secretarul (apărării) Austin a cerut o încetare imediată a focului în Ucraina şi a subliniat importanţa menţinerii unor linii de comunicare’, a indicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-un comunicat.

„Nu pentru că nu am încercat nu am reușit să comunicăm”, a spus oficialul. „Am cerut în mod constant această discuţie, iar ministrul Şoigu a acceptat un apel săptămâna aceasta. Dar ce l-a făcut să se răzgândească și să fie deschis, nu știm cu siguranță.”

Discuția a avut loc în contextul în care Rusia și-a extins prezența militară în Ucraina – în special în regiunile de est ale țării – după ce anterior nu a reușit să cucerească capitala Kiev și și-a retras mii de trupe.

Rusia are acum aproximativ 105 grupuri tactice în Ucraina, a declarat vineri Pentagonul, în uşoară creştere faţă de săptămâna trecută.

Discuţia telefonică dintre Şoigu și Austin a avut loc, de asemenea, în timp ce două țări, Finlanda și Suedia, şi-au exprimat dorinţa de aderarea la NATO, o mișcare despre care oficialii cred că le-ar consolida securitatea pe termen lung, dar le-ar putea lăsa vulnerabile la represaliile ruse. Fiecare dintre cei 30 de membri actuali ai NATO trebuie să aprobe cererile de aderare, proces care poate dura luni de zile.

Majoritatea eforturilor armatei ruse se concentrează acum asupra Donbasului, în estul Ucrainei. Forțele ruse au încercat în ultimele zile să facă presiuni în sud, de la Izium, pe care îl controlează deja, până în orașul Sloviansk, dar s-au confruntat cu o rezistență acerbă ucraineană, a declarat înalt oficial american al Apărării.

„Practic, ucrainenii continuă să facă progrese în revendicarea orașelor și satelor din jurul Harkivului”, a spus oficialul. „Am văzut unele progrese prin împingerea forțelor ruse mai aproape de graniță și departe de Harkov.”

Forțele ucrainene au folosit focuri de artilerie pentru a împiedica încercările rusești de a traversa râul Siverski Doneț, a spus oficialul din domeniul Apărării. Oficialii ucraineni au declarat într-o postare pe Facebook că au distrus numeroase vehicule rusești în apropierea orașului Liman.

Pentagonul a mai spus că Ucraina încearcă să recupereze Insula Șerpilor, în largul coastei graniței dintre Ucraina și România. Rusia a capturat-o la începutul invaziei, dar imaginile din satelit publicate de Maxar joi par să arate consecințele atacurilor cu rachete asupra unei nave militare ruse din apropierea insulei. Imaginile arată fum care se ridică din locurile lovite recent de muniții, a spus compania.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a spus că Austin și personalul său încă analizează cum ar trebui să arate prezența militară permanentă a SUA în Europa în lumina invaziei din Ucraina. Există peste 100.000 de trupe americane desfășurate în toată Europa, un aflux de aproximativ 20.000 de la perioada premergătoare invaziei Rusiei, iar oficialii anticipează că cel puțin o parte din personalul suplimentar de acum de-a lungul flancului estic al NATO va rămâne şi în anii următori.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite