Prima centrală nucleară plutitoare din lume,lansată la apă de Rusia. Platforma va alimenta cu energie electrică localități din zona arctică

29 aprilie 2018, 14:02

Timp de 9 ani, inginerii șantierului naval din Sankt Petersburg au lucrat la prima centrala nucleară plutitoare.

Este destinată alimentării cu energie electrică a localităților din zona arctică a Extremului Orient rus, dar și a unor platforme petroliere.

Blocul energetic plutitor are încorporate cele mai bune tehnologii care se aplică la centralele noastre nucleare tradiţionale. Este protejat de orice tip de impact, natural sau tehnologic” – Vitalyi Trunev, directorul agenției „RosEnergoAtom”.

Remorcată de mai multe vase, platforma a ieșit de pe fluviul Neva în Golful Finic, luând curs spre Marea Baltică. Va ocoli nordul Norvegiei și va ajunge la Murmansk, unde reactoarele vor fi încărcate cu combustibil nuclear.

Organizația Greenpeace critică vehement proiectul și susține că centrala nucleară plutitoare  este un pericol real pentru  mediul înconjurător.

Inginerii ruși dau asigurări că nu există motive de îngrijorare, pentru că centrala este dotată cu cele mai performante și moderne sisteme de protecție.

Alexei Kovaliov, inginer: „Ce avem în faţa noastră este de fapt combinaţia a două tipuri de navă – un cargo şi un spărgător de gheaţă„.

Centrala nucleară plutitoare, numită „Academicianul Lomonosov”, poate alimenta cu energie electrică un oraș cu 100 de mii de locuitori.

Va fi introdusă în exploatare de-abia anul viitor, în largul Peninsulei Chukotka, și va furniza curent pentru portul Pevek.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite