Prima brăţară de monitorizare a agresorilor faţă de care s-au emis ordine de protecţie a fost folosită în Capitală

2 octombrie 2022, 16:22

 

Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Secția 17 a fost sesizată, prin apel 112, cu privire la faptul că o femeie ar fi fost agresată de către concubinul ei, în timp ce se afla pe o stradă din Sectorul 5.

Polițiști care s-au deplasat la faţa locului au constatat că victima prezenta urme vizibile de violență.

Bărbatul a fost dus la sediul Secției 17 Poliție.

În cauză, a fost emis ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului, asupra acestuia fiind montat un dispozitiv de supraveghere electronică.

Dispozitivele de supraveghere au intrat în posesia poliţiştilor din Bucureşti şi judeţele Iaşi, Mureş şi Vrancea, în cadrul unui program pilot care protejează victimele violenţei în familie.

Pentru montarea dispozitivelor de monitorizare este nevoie ca Poliţia să emită un ordin de protecţie provizoriu sau să existe un astfel de ordin emis de instanţă.

Dispozitivul electronic de supraveghere va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte.

De exemplu, alerta de apropiere, alerta de părăsire neautorizată a imobilului, alerta de atingere a nivelului critic de descărcare a acumulatorului și altele.

Distanţa de la care porneşte alarma este cea stabilită de instanţă sau de poliţişti prin ordin de protecţie provizoriu.

Şi victima va primi un telefon mobil conectat la brăţara agresorului.

În cazul victimelor multiple, există kituri care conţin mai multe telefoane legate la aceeaşi brăţară. Pentru montarea acestui sistem este însă nevoie de cererea sau de acordul victimelor.

Sistemul de monitorizare cu ajutorul brăţărilor electronice va fi implementat în trei etape.

În prima etapă au fost cumpărate 964 kituri. Aceasta va fi implementată în perioada 2022-2023, cea de-a doua etapă începe în 2004, iar ultima în 2005.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite