Cătălin Hideg, patronul Sanimed, vizat de anchete ale Parchetului European și DNA, pentru posibile fraude la construcția unui centru medical și la achiziția de măști în pandemie

28 aprilie 2022, 14:50

UPDATE: Omul de afaceri Cătălin Hideg, patronul Sanimed International IMPEX SRL,  este urmărit penal de procurorii anticorupție, fiind acuzat de instigare la abuz în serviciu.

Hideg este acuzat că, împreună cu un alt om de afaceri, ar fi determinat funcționari din cadrul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) să semneze un contract cadru pentru achiziția a 1.750.000 de măști de protecție, folosindu-se o societate comercială interpusă, controlată de cei doi.

„Deoarece societatea interpusă nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măștilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de 12.786.706 lei.

Pentru a se asigura de obținerea/derularea în bune condiții a contractelor de achiziții publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecți ar fi achitat unei alte persoane, sub forma unui contract de reprezentare consultanță și prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 lei.

Prin modalitatea descrisă mai sus ar fi fost vătămate interesele societăților participante în cadrul procedurii și ale instituțiilor publice implicate în acțiunile de prevenire și răspuns împotriva infecției cu virusul SARS – Cov 2 cărora le erau destinate materialele de protecție. Concomitent s-ar fi obținut un folos necuvenit în sumă totală de 22.906.031 lei pentru societățile controlate de suspecți (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus cât și pentru firmele interpuse)”, acuză procurorii anticorupție.

Procurorii au făcut percheziții în 10 locaţii din Călugăreni-Giurgiu, Ilfov și București.

Este vizat omul de afaceri Cătălin Hideg, patronul unei firme care a accesat fonduri europene pentru construcția unui centru medical din Călugăreni.

Cătălin Hideg era plecat în Abu Dhabi, dar a revenit în ţară de Paşte. El va fi dus la audieri la sediul EPPO de la DNA.

Dimineaţă, procurorii DNA au făcut percheziții și într-un alt dosar penal care îl vizează tot pe omul de afaceri Cătălin Hideg.

Dosarul DNA privește achiziția în pandemie de măşti medicinale de către o firmă din Giurgiu patronată în acte de o bucătăreasă, dar controlată de omul de afaceri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite