Prima acţiune de împădurire în zona deşertificată din sudul României. Iohannis: E important să combatem deşertificarea şi să extindem suprafaţa de pădure

24 martie 2021, 07:15

ACTUALIZARE 13.30: Declarația președintelui Kluas Iohannis la acțiunea de împădurire:

”Am participat anul trecut și la deschiderea campaniei, și la finalizarea campaniei, toamna destul de târziu. Pe parcursul acelor luni, am discutat în repetate rânduri cu specialiștii din domeniu, cu, evident, autoritățile, cu decidenții politici și s-a conturat ambiția de a face mai mult în anul acesta și în anii care urmează. Pentru a da un impuls acestei campanii extinse, m-am angajat să continui, împreună cu Guvernul, cu autoritățile, cu specialiștii noștri. Este extrem, extrem de important – nu știu dacă ați reușit să urmăriți un pic prezentarea, ne găsim în județul Dolj, unde deșertificarea este o realitate. Ce înseamnă deșertificare – pământul arabil, pământul bun, care a fost mai demult aici, s-a transformat în exact ce vedem, în teren nisipos. Dacă nu se face nimic, nisipul se duce mai departe și deja acum avem o pierdere de peste o mie de hectare de teren agricol, de teren arabil, în fiecare an. Este clar că aici trebuie intervenit. Cealaltă chestiune ține, evident, de mediu și de nevoia de a avea mai multe păduri. Cu toții ne dorim un mediu curat pentru noi și pentru generațiile care vin. Cam toată lumea a înțeles pericolul încălzirii climatice și metoda în continuare cea mai eficientă pentru a avea un mediu mai sănătos și pentru a combate schimbările climatice este extinderea suprafețelor de pădure. Asta vom face, iar împreună cu Guvernul am discutat, în cadrul multor întâlniri pe care le-am avut, pentru a concretiza Planul Național de Redresare și Reziliență, și am hotărât să alocăm o sumă imensă – 1,5 miliarde de euro – pentru reîmpăduriri. Aceste acțiuni, împreună cu oprirea tăierilor ilegale, cu siguranță vor duce la un progres semnificativ, la recuperarea de teren valoros în România și la îmbunătățirea mediului în general”

Campania este iniţiată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„Preşedintele Klaus Iohannis va discuta cu autorităţile centrale şi locale prezente la eveniment despre măsurile care vor fi luate pentru a accelera campania de împădurire pe terenuri degradate şi nisipoase, o componentă importantă a Programului Naţional de Împăduriri”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Acţiunea se desfăşoară în contextul Zilei Internaţionale a Pădurilor, marcată anual la 21 martie, a cărei temă este în acest an „Restaurarea Pădurilor”.

„Restaurarea şi managementul sustenabil al pădurilor ne ajută să răspundem schimbărilor climatice şi să protejăm biodiversitatea, pădurile adăpostind 80% din biodiversitatea terestră. (…) În contextul schimbărilor climatice, trebuie intensificat efortul de împădurire mai ales în sudul României, în judeţe care au deficit de pădure şi sunt mai expuse la deşertificare”, a subliniat Administraţia Prezidenţială.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite