Prima ședință a noului parlament al Republicii Moldova s-a încheiat brusc, fără să fie alese organele de conducere

21 martie 2019, 16:22

Potrivit Constituţiei, prima şedinţă a Legislativului nou-ales a fost prezidată de decanul de vârstă, socialistul Eduard Smirnov. La şedinţă au participat reprezentanţi ai corpului diplomatic, preşedintele Curţii Constituţionale, dar şi preşedintele Republicii Moldova. Igor Dodon a anunţat că va accepta orice majoritate constituită.

Partidele care compun alianța pro-europeană Blocul Acum nu au decis dacă vor forma împreună un grup parlamentar sau vor merge separat.

Celelalte partide și-au stabilit grupurile parlamentare. Proaspăt ajunşi în Parlament, reprezentanţii partidului Șor au uitat pentru moment că s-a încheiat campania electorală.

Ședința s-a încheiat însă brusc, semn că negocierile pentru coagularea unei majorități care să asigure guvernarea la Chișinău sunt încă la început.

ILEANA PÎRGARU, jurnalist TVR Moldova: În lipsa unei majorități parlamentare, ședința de constituire a noului Legislativ a fost un adevărat eșec. Nu s-a reușit votarea președintelui parlamentului, alegerea vicepresedintilor și nici constituirea biroului permanent.

Potrivit legii, dacă timp de 3 luni nu este creată o majoritate parlamentară care să voteze un nou Guvern, şeful statului dizolvă Legislativul şi anunţă alegeri parlamentare anticipate.

–––––––––––––––––––-

La ședința de constituire a parlamentului este prezent și președintele Igor Dodon și președintele Curții Constituționale, a transmis Ileana Pîrgaru, de la TVR Moldova. Potrivit legii, parlamentul ăși începe oficial activitatea, de la ședința de constituire. Astăzi, dacă va exista consens între partidele din legislativ, va fi ale președintele parlamentului, vicepreședinții și va fi constituit biroul permanent. Blocul electoral ACUM a anunțat tranșant că nu va face alianțe cu niciun partid din actualul legislativ. Ședința a început cu proteste în fața sediului legislativului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite