Prim-ministrul Marii Britanii, Liz Truss, a demisionat: Dată fiind situația, nu pot îndeplini mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator

20 octombrie 2022, 15:38

Premierul britanic a demisionat la capătul unui mandat de numai 45 de zile, cel mai scurt din istoria Marii Britanii. Truss va conduce executivul până la alegerea unui nou lider al conservatorilor, nu mai târziu de vinerea viitoare, după cum a declarat șeful grupului conservatorilor din parlamentul britanic.

Regulile Partidului Conservator spun că, în această situație, la alegerile interne programate deja pentru săptămâna viitoare, pot participa cel mult doi candidați. Presa din Regat vehiculează deja numele lui Rishi Sunak, fost ministru de finanțe în guvernul Johnson și Penny Mordaunt și ea fost ministru în cabinetul Boris Johnson. Nu este exclus nici Ben Wallace, ministrul apărării și nici chiar Boris Johnson.

Charles Walker, deputat conservator: „Aceasta este o rușine absolută. Ca deputat conservator de 17 ani, care nu a fost niciodată ministru, care s-a descurcat loial de cele mai multe ori, cred că este o rușine. Cred că este cu totul îngrozitor.”

Indiferent de rezultatul acestor alegeri, după 12 ani la guvernare, conservatorii sunt într-un impas politic fără precedent. Cele mai multe probleme sunt generate de Brexitul inițiat și dus la îndeplinire de guvernele conservatoare.

Liderul laburiștilor, Keir Starmer, cere alegeri anticipate, susținut de șefa executivului scoțian, Nicola Sturgeon, care spune că un scrutin înainte de termen este un imperativ democratic.

Demisia premierului britanic a fost primită cu bucurie la Moscova, unde purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe a spus pe rețelele de socializare că „Marea Britanie nu a cunoscut niciodată o asemenea rușine de prim-ministru. Casca de pe tanc, analfabetismul catastrofal și înmormântarea reginei imediat după audiența cu Liz Truss vor rămâne în istorie.”

Liderii europeni, reuniți la Bruxelles la Consiliul European, speră ca demisia lui Liz Truss să aducă stabilitate în Regat.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Vreau să spun că Franța, ca prieten al poporului britanic, dorește stabilitate înainte de toate și în contextul actual, al războiului, al tensiunilor generate de energie și de criza economică, este important ca Marea Britanie să recâștige stabilitatea politică și asta e tot ce vreau.”

Londonezii au fost primii care au reacționat la demisia premierului lor, pe care oricum i-o cereau de câteva zile în stradă.

ACTUALIZARE Președintele SUA, Joe Biden, a postat un mesaj în care îi mulțumește lui Liz Truss. Declarațiile liderului de la Casa Albă privind politică economică a premierului britanic au fost interpretate ca fiind critici, iar în urmă cu doar câteva zile Biden a catalogat mini-bugetul lui Truss „o greșeală”.

„Îi mulțumesc prim-ministrului Liz Truss pentru parteneriatul său cu privire la o serie de probleme, inclusiv tragerea la răspundere a Rusiei pentru războiul împotriva Ucrainei.  Vom continua cooperarea noastră strânsă cu guvernul Regatului Unit și vom  colabora pentru a face față provocărilor globale cu care se confruntă națiunile noastre”, a scris Biden pe Twitter.

ACTUALIZARE Fostul ministru român de externe Cristian Diaconescu a vorbit în emisiunea Radar Geopolitic despre motivele care au du la demisia lui Liz Truss, după doar 45 de zile de mandat: „Presiunea economică foarte serioasă pe societatea britanică. În al doilea rând, consecințele nu pot fi rezolvate în ceea ce privește Brexit-ul. Anul trecut, economia britanică reprezenta 90 la sută din economia Germaniei. În acest an, este doar 70 la sută. Schimburile economice între Marea Britanie și Uniunea Europeană au căzut cu 16 la sută. problemele, foarte sensibile în Marea Britanie, legate de frontiera cu Irlanda și Irlanda de Nord – membru, nemembru al Uniunii Europene, sunt în continuarea serioase și nerezolvate. Chestiuni legate de pescuit, probleme legate de circulație și relațiile economice cu Franța, la care s-a supra-adăugat criza ucraineană, unde, într-adevăr, Marea Britanie, alături de SUA sunt principalii sprijinitori politici, militari, financiari, economici ai Ucrainei.”

 

 

ACTUALIZARE Un deputat conservator i-a spus jurnalistei Jessica Elgot de la The Guardian că va pleca  imediat la Partidul Laburist dacă Boris Johnson devine următorul lider conservator.

ACTUALIZARE Partidul Verzilor s-a alăturat apelurilor Laburiştilor, Liber Democraților şi Partidului Naţional Scoţian pentru organizarea alegerilor generale.

ACTUALIZARE Noul lider al Partidului Conservator și premier va fi numit până la  31 octombrie, a anunțat Sir Graham Brady, președintele Comitetului 1922 (grupul parlamentar al Partidului Conservator din Camera Comunelor, n.r), care  spune că va avea loc un scrutin  până la 28 octombrie.

„Am vorbit cu președintele partidului, Jake Berry, și el a confirmat că va fi posibil să se desfășoare un scrutin și să se încheie alegerile pentru alegerea unui lider până vineri, 28 octombrie.  Așa că ar trebui să avem un nou lider înainte de declarația fiscală care va avea loc pe 31”, a dat asigurări Brady, citat de The Guardian.

ACTUALIZARE Prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, cere organizarea de  alegeri generale.

ACTUALIZARE Liderul Partidului Laburist, Sir Keir Starmer, a cerut alegeri generale imediate. Și Ed Davey, liderul democraților liberali, cere alegeri generale.

 

Discursul integral prin care Liz Truss și-a anunțat demisia:

„Am venit în funcție într-o perioadă de mare instabilitate economică și internațională. Familiile și afacerile erau îngrijorate de cum  își vor plăti facturile.  Războiul ilegal al lui Putin în Ucraina amenință securitatea întregului nostru continent. Iar țara noastră a fost dată înapoi prea mult timp de creșterea economică scăzută. Am fost aleasă de Partidul Conservator cu mandatul de a schimba acest lucru. Am făcut progrese în privința  facturilor la energie și la reducerea asigurărilor naționale. Și am stabilit o viziune pentru o economie cu taxe reduse, cu creștere ridicată – care ar profita de libertățile Brexit-ului.

Recunosc totuși că, având în vedere situația, nu pot îndeplini mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator. Prin urmare, am vorbit cu Majestatea Sa Regele pentru a-l anunța că îmi dau demisia din funcția de lider al Partidului Conservator. În această dimineață, m-am întâlnit cu președintele Comitetului 1922, Sir Graham Brady. Am convenit că vor avea loc alegeri pentru un succesor săptămâna viitoare.  Acest lucru ne va asigura că rămânem pe calea îndeplinirii planurilor fiscale și menținem stabilitatea economică și securitatea națională a țării noastre.

Voi rămâne prim-ministru până când va fi ales un succesor.

Mulțumesc.”

 

 

Cel mai scurt mandat de premier: 45 de zile

Liz Truss  a afirmat că l-a anunțat pe regele Charles al III-lea că demisionează din funcția de președinte al Partidului Conservator și a dat asigurări că va rămâne prim-ministru până când va fi ales un succesor.

Liz Truss a mai spus că a avut anterior o discuție cu președintele Comitetului 1922 (grupul parlamentar al Partidului Conservator din Camera Comunelor, n.r), Sir Graham Brady, și au stabilit că săptămâna viitoare va fi finalizat procesul alegerii unui succesor.

Truss devine astfel  prim-ministrul britanic cu cel mai scurt mandat, după ce și-a prezentat demisia la doar șase săptămâni  (45 de zile) de la instalarea în funcție.

Știre în curs de actualizare

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite