Prim-ministrul Irlandei: Comunitatea de români de la noi este una valorificată, bine integrată, la care ținem

24 iulie 2018, 16:40

Premierul Viorica Dăncilă:


– este pentru prima oară, în 15 ani, când un prim-ministru irlandez vizitează România

– am avut discuții constructive care au făcut referire atât la agenda bilaterală, cât și teme de interes pe agenda europeană. Am salutat că anul trecut, schimburile comericale dintre România și Irlanda au atins un vârf istoric de peste 500 de milioane de euro. În același timp, ne dorim ca investitori din Irlanda să vină în România, încurajăm și investitori din România să meargă în Irlanda și în acest sens am discutat cu dl prim-ministru despre modificarea Legii achizițiilor publice, dar și despre Legea parteneraitului public privat. Știm experianța și expertiza Irlandei în ceea ce privește parteneriatul public privat și ne dorim să avem un schimb de bune-practici, iar în acest sens vom înființa un grup de lucru.

– ne bucură prezența, în România, a 892 de companii irlandeze și dorim să extindem cooperarea economică și comercială.

– mulțumim domnului ministru pentru aprecierea de care se bucură comunitățile românești în Irlanda, Irlanda este unul dintre statele membre UE în care copiii români beneficiază în școlile publice de cursuri de limbă, civilizație și cultură românească.

– Am discutat despre potențialul pe care îl au cele două țări în ce privește cooperarea și am hotărât că trebuie să întărim cooperarea sectorială.

– am abordat și teme de pe agenda europeană, am vorbit despre cadrul financiar multianual și am stabilit că trebuie să existe un echilibru între politicile noi – apărare, cercetare, migrație, Erasmus plus, protejarea frontierelor – , dar și cele tradiționale- politica de coeziune și politica agricolă comună. Știm cât este de important sectorul agricol pentru România și pentru Irlanda și de aceea am hotărât să susținem punctele comune, care avantajează cele două țări, – cum ar fi tineretul, încurajarea tinerilor să vină către agricultură, protejarea împotriva dezastrelor.

– Am vorbit și despre politica de coeziune și l-am invitat pe dl prim-ministru să participe la conferința de la București, de pe 30 octombrie, anul acesta.

– am vorbit despre Brexit, despre viitorul UE și prezența la summitul de la Sibiu de anul viitor, de pe 9 mai.

-mulțumesc d-lui prim-ministru pentru abordarea constructivă și sper ca această vizită în România să dea startul unei cooperări mult mai fructuoase între România și Irlanda.

 

Prim-ministrul Irlandei, Leo Varadkar:

– sunt bucuros și totuși surprins să afu că este prima vizita unui prim-ministru irlandez în ultimii cinci ani și sunt bucuros să mă aflu aici.

– am mai fost prezent în România în urmă cu 15-20 de ani ca și student, dar la anul toți membrii cabinetului irlandez vor face vizite în România și vom fi mult mai apropiați unii de ceilalți. Sper ca doamna Dăncilă să revină în Iralnda cât mai curând posibil.

– relația bilaterală dintre România și Irlanda a devenit din ce în ce mai puternică în ultimii ani

– avem o comunitate foarte mare de români în Irlanda, în jurul a 70.000, care înseamnă în jurul a 1,5% din populația țării. E o comunitate valorificată, o comunitate bine integrată, la care ținem. Se predă limba română în școlile din Irlanda și sunt buni ambasadori ai națiunii membrii comunității din Irlanda.

– legăturile comerciale sunt bune

– tema de coeziune și valori europene este una cu care ne identificăm.

– încercăm să negociem un nou cadru multianual financiar

– sunt încântat de interesul arătat de doamna premier de granița de nord în contextul Brexit.

– am căzut de acord că trebuie să susținem elementul de coeziune și de politică agricolă, importante pentru Irlanda și România.

– să creem un grup de lucru care să se ocupe de parteneriate publice private pe teme de transport.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite