Prim-ministrul Bulgariei dă vina pe turiştii români pentru răspândirea virusului pestei porcine. Reacţia Ministerului Afacerilor Externe și a ANSVSA

Pesta porcină a ajuns să afecteze relațiile noastre cu bulgarii, la nivel înalt. Polemica a izbucnit când premierul Boiko Borisov s-a declarat convins că turiștii români sunt cei care împrăștie pesta porcină în țara sa. "Sunt sigur că turiştii români au adus pesta porcină în Bulgaria. Zilnic, 57.000 de automobile intră prin podul dunărean. Nu avem ce face, au bani oamenii. Se plimbă, mănâncă şi aruncă gunoaie, iar noi curăţăm, curăţăm", a spus Borisov la o întâlnire cu fermierii.

04 August 2019, 12:40 (actualizat 04 August 2019, 20:53) |
$article.media.images[0].description
Analize - pesta porcină africană/ FOTO: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro"

În replică, Ministerul Afacerilor Externe de la București și-a exprimat "surprinderea şi dezamăgirea" pentru modul în care premierul bulgar s-a referit la turiştii români.

"Dincolo de argumentele tehnice ce vor fi oferite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru a răspunde la afirmaţiile nefericite ale premierului Bulgariei, Boiko Borisov, nu putem să nu ne manifestăm surprinderea şi dezamăgirea pentru modul în care premierul bulgar s-a referit la turiştii români, mai ales în condiţiile în care aceştia contribuie substanţial la PIB-ul Bulgariei", se arată într-un comunicat al MAE.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară a precizat că primul focar de pestă porcină africană a fost descoperit în Bulgaria anul trecut, într-o regiune aflată la aproximativ 200 de km de granița cu România.

ANSVSA a subliniat că, potrivit studiilor și cercetărilor de specialitate, virusul pestei porcine africane se poate transmite prin intermediul mai multor vectori, printre care:

  • contactul direct al porcului mistreț bolnav, care este rezervorul natural de virus, cu un porc domestic;
  • contactul direct al porcului domestic infectat cu un alt porc domestic;
  • hrănirea porcilor cu produse din carne provenite de la animale bolnave;
  • prin intermediul altor animale sălbatice purtătoare ale virusului PPA (ex. șacali, vulpi, păsări necrofage);
  • prin intermediul mijloacelor de transport contaminate;
  • prin trasportul virusului pe îmbrăcăminte și încălțăminte;
  • prin intermediul insectelor hematofage;
  • prin intermediul furajelor contaminate.
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 26°C
IASI 17°C 17°C
CLUJ 16°C 17°C
CONSTANTA 25°C 22°C
CRAIOVA 26°C 25°C
BRASOV 20°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI