Prim-ministrul armean deplânge pe lângă Putin inacţiunea forţei ruse de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah

Nikol Paşinian
Nikol Paşinian
27 decembrie 2022, 14:25

Erevanul acuză militanţi azeri că blochează de la mijlocul lui decembrie o rută vitală care leagă Armenia de teritoriile controlate de separatişti armeni în Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă care s-a separat unilateral de Azerbaidjan la începutul anilor 1990 şi unde locuitorii spun acum că se tem de o criză umanitară.

Această blocadă, pusă în aplicare de câteva zeci de persoane care se declară militanţi ecologişti, a avut loc în pofida prezenţei unei forţe ruse de menţinere a păcii desfăşurate după un acord de încetare a focului care a pus capăt războiului armeano-azer din 2020

Mii de manifestanţi s-au adunat duminică la Stepanakert, principalul oraş din Nagorno-Karabah, pentru a protesta împotriva blocării unui drum vital spre Armenia, relatează AFP.

Ruta blocată, coridorul Lacin, ‘ar trebui să fie sub controlul militarilor ruşi ai forţei de pace, iar Republica Azerbaidjan a garantat libera circulaţie a pasagerilor şi mărfurilor’ pe această axă, a spus Paşinian într-o întâlnire cu Putin în marja unui summit al Comunităţii Statelor Independente (CSI), reunind lideri din fostul bloc sovietic, la Sankt Petersburg.

Dar ‘se pare că’ acest coridor ‘nu este sub controlul soldaţilor ruşi. Şi, bineînţeles, aş dori să discutăm această situaţie şi opţiunile care există’, a adăugat el în debutul întâlnirii, transmis la televiziunea rusă.

La rândul său, Putin i-a promis lui Paşinian o ‘discuţie detaliată’ cu privire la Nagorno-Karabah.

Preşedintele azer Ilham Aliev se află şi el la summitul de la Sankt Petersburg, însă nu a fost anunţată nicio întâlnire publică cu prim-ministrul armean.

‘Am reuşit să vorbim toţi trei’ luni, a declarat Putin, fără însă a indica în mod clar dacă Paşinian şi Aliev au discutat direct sau dacă liderul rus a avut întâlniri separate cu fiecare dintre ei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite