Prim-ministra Estoniei: Imaginile cu Viktor Orbán și Putin sunt foarte, foarte neplăcute. Cum să strângi mâna unui criminal, mai ales venind dintr-o țară cu o istorie ca a Ungariei?

Viktor Orban și Vladimir Putin
Viktor Orban și Vladimir Putin
19 octombrie 2023, 16:13

Cu mare fast, Viktor Orbán și Putin au purtat marți discuții în China, transmise de televiziunea rusă. Orbán i-a spus lui Putin că nu a vrut niciodată să se opună Moscovei, că încearcă să salveze contactele bilaterale și a mulțumit firmelor rusești, în timp ce președintele rus s-a arătat încântat de relația bună cu Ungaria, stat membru UE.

Ungaria întreține legături mai strânse cu Rusia decât alte state din Uniunea Europeană și este considerată principalul adversar potențial al unei decizii care urmează să fie luată în decembrie cu privire la deschiderea negocierilor de aderare la UE a Ucrainei, care ar necesita sprijinul unanim al celor 27 de membri ai blocului comunitar, notează euractiv.com.

A fost foarte, foarte neplăcut să văd asta„, a declarat Kallas, unul dintre cei mai aprigi apărători ai Ucrainei, într-un interviu acordat Reuters la Paris. „Cum poți să strângi mâna unui criminal, care a dus războiul de agresiune, mai ales venind dintr-o țară care are o istorie precum cea a Ungariei?„.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis în martie un mandat de arestare împotriva lui Putin, acuzându-l de crime de război pentru deportarea ilegală a copiilor din Ucraina.

„Nu este un trecut atât de îndepărtat ceea ce s-a întâmplat în Ungaria, ceea ce au făcut rușii acolo„, a spus Kallas.

Prim-ministra Estoniei se referea la faptul că revolta maghiară din 1956 a fost înăbușită sângeros de tancurile și trupele sovietice, iar cel puțin 2.600 de maghiari și 600 de soldați sovietici au fost uciși în lupte.

După ce a purtat discuții cu președintele francez Emmanuel Macron, Kallas a declarat că aliații Ucrainei nu ar trebui să se lase distrași de alte conflicte și să își dubleze eforturile pentru a arăta că sunt implicați pe termen lung.

Prioritatea imediată, a spus ea, este să  „creștem costul agresiunii” prin adăugarea de noi sancțiuni, prin abordarea urgentă a eludării măsurilor existente și prin găsirea unor modalități prin care Kievul să folosească activele înghețate.

„Conflictul nu este înghețat, este un război de uzură”, a spus premierul estonian.

CITIȚI ȘI:

Premierul ungar a mulțumit firmelor rusești, la întâlnirea cu Putin de la Beijing

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite