Prigojin: „O regie excelentă”. Un fost prizonier care a luptat pentru Wagner și s-a predat forțelor armate ucrainene ar fi fost ucis, fiind acuzat de „trădare”. Crima ar fi fost filmată

Evgheni Prigojin
Evgheni Prigojin
14 noiembrie 2022, 11:11

Nujin a fost recrutat de ruși pentru a lupta în Ucraina, s-a predat, iar într-un interviu cu jurnaliștii ucraineni a declarat că era pregătit să lupte pentru Kiev.

„Zona Gri” prezintă crima ca fiind „pedepsirea unui trădător”. În dimineața zilei de 13 noiembrie, fondatorul PMC Wagner, Evgheni Prigojin, a calificat clipul drept „o regie excelentă”. Serviciul de presă al companiei lui Prigojin, Concord, îl citează pe acesta spunând: „În acest spectacol, este clar că [Nujin] nu și-a găsit fericirea în Ucraina, ci a întâlnit oameni neprietenoși, dar corecți.”

În videoclip, capul lui Evgheni Nujin este lipit cu bandă adezivă de niște cărămizi. El rostește următoarele cuvinte: „Eu sunt Nujin, Evgheni Anatolievici, născut în 1967. Am plecat pe front pentru a trece de partea ucraineană și a lupta împotriva Rusiei. La 4 octombrie, mi-am îndeplinit planul de a trece de partea ucraineană. La 11 noiembrie 2022, mă aflam pe stradă, în Kiev, când am fost lovit la cap, în urma căreia mi-am pierdut cunoștința. M-am trezit în acest subsol, unde mi s-a spus că voi fi judecat.”

După aceea, o persoană a cărei față nu este vizibilă îl lovește pe Nujin în cap cu un baros.

La începutul clipului, sunt inserate fragmente din interviul lui Nujin cu jurnalistul ucrainean Iuri Butusov. În acestea, fostul prizonier spune: „Când a început toată această agitație, am decis pentru mine însumi că, odată ajuns aici, mă voi preda în orice mod posibil și voi încerca să ajung aici” și „Aș vrea să lupt pentru ucraineni, de aceea m-am predat”.

Se presupune că Nujin a fost returnat forțelor ruse într-un schimb de prizonieri. După ce Ucraina a raportat returnarea a 45 de prizonieri din Rusia, Anastasia Kașevarova, comentator pro-război și fost consilier al lui Viaceslav Volodin, a raportat că PMC Wagner are propriul fond pentru schimburi, iar „luptătorii noștri nu au fost acolo”.

Autoritățile ucrainene au făcut apel la ruși să se predea, garantând întoarcerea lor „în conformitate cu toate convențiile” și promițând să nu-i schimbe pe cei care nu doresc să se întoarcă (de la începutul lunii septembrie, predarea voluntară este o infracțiune penală în Rusia).

Moartea lui Evgheni Nujin nu a fost confirmată oficial. Forțele de ordine și anchetatorii nu au făcut niciun comentariu cu privire la posibila ucidere a unui cetățean rus.

Interviul acordat de Nujin lui Iuri Butusov a fost publicat pe 4 septembrie. Publicația online Vazhniye Istorii (Povești importante) a confirmat că bărbatul din acel videoclip era un fost deținut din Colonia Penală nr. 3 din regiunea Reazan.

Nujin a declarat că a fost condamnat la 24 de ani pentru crimă în timpul unui „ciondăneli” în 1999 și ar fi primit încă patru ani pentru că a încercat să evadeze. Potrivit lui Nujin, omul de afaceri Evgheni Prigojin a zburat la colonia lor penală în timpul verii, cu scopul de a recruta prizonieri pentru războiul din Ucraina. Nujin a susținut în interviu că decisese „cu mult timp în urmă” să se predea și că voia să lupte de partea ucraineană în „Legiunea Rusă”. El a mai spus că are rude în Ucraina.

În această vară a apărut informația potrivit căreia PMC Wagner recruta prizonieri pentru războiul din Ucraina. Potrivit numeroaselor relatări, fondatorul PMC Wagner vizita personal coloniile penitenciare. Conform unui videoclip care a circulat în septembrie, Wagner a promis că prizonierii vor fi grațiați, dar a avertizat, de asemenea, că aceștia vor fi executați în cazul dezertării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite