Prigojin, mesaj amenințător: a trimis un baros la Parlamentul European, aluzie la ciocanul cu care a fost ucis așa-zisul mercenar Wagner dezertor

Barosul trimis de Prigojin Parlamentului European
Barosul trimis de Prigojin Parlamentului European
24 noiembrie 2022, 13:12

Gestul amenințător al Prigojin a venit în momentul în care Parlamentul European se pregătea să condamne Wagner într-o rezoluție fără caracter obligatoriu, după ce a catalogat Rusia drept „stat sponsor al terorismului”.

Firma Concord a lui Prigojin a declarat că acesta a discutat despre anticipatul vot al Parlamentului UE cu comandanții Wagner și a decis să răspundă cu ceea ce a descris ca fiind un „caz de informare”.

Mai târziu, miercuri, a apărut o înregistrare video care arată un asociat al lui Prigojin intrând într-un birou cu cutie de vioară ce conține un baros cu inscripția „PMC Wagner” și pete artificiale de sânge pe mâner.

Arma este o aluzie la un alt videoclip apărut luna aceasta, în care un așa-zis dezertor Wagner a fost ucis cu un baros după ce a fost recapturat.

Inițial, Prigojin a lăudat aparenta ucidere a luptătorului, dar ulterior a negat implicarea Wagner, în schimb a dat vina pe serviciile secrete americane, fără a furniza dovezi.

Barosul a fost dat unui grup de bloggeri militari pro-război pe care presa rusă l-a legat anterior de așa-numita „fermă de troli” a lui Prigojin.

„Informarea care urma să fie trimisă Parlamentului European a fost predată unui reprezentant al Frontului Cibernetic Z”, a precizat compania Concord într-o scurtă declarație pe rețelele de socializare.

Frontul Cibernetic Z a apărut pe aplicația de mesagerie Telegram în primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, cu o campanie de recrutare de specialiști IT și designeri, precum și de „comentatori de social media” și „spammeri”. În prezent, se mândrește cu peste 100.000 de abonați pe canalul său pro-război.

Proiectul Gulagu.net privind drepturile prizonierilor a identificat persoana care a fost filmată în timp ce deschidea cutia viorii ca fiind avocatul grupului Wagner din Sankt-Petersburg, Igor Ieliseiev.

Parlamentul UE va vota joi o rezoluție care condamnă „crimele odioase” comise de Wagner și îndeamnă Rusia să își retragă mercenarii din estul Ucrainei și din Crimeea anexată.

Site-ul Parlamentului European a fost lovit miercuri de un atac cibernetic revendicat de hackeri pro-ruși, la scurt timp după rezoluția de catalogare a Rusiei ca „sponsor al terorismului de stat”.

Comisarul rus pentru drepturile omului a declarat că autoritățile de investigație verifică autenticitatea înregistrării video în care se vede cum pretinsul dezertor Wagner – care fusese deținut înainte de a fi recrutat – este ucis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă