Prezentarea priorităților Președinției Române a Consiliului UE de către misiunile diplomatice ale României în străinătate

Misiunile diplomatice ale României în străinătate au prezentat priorităţile Președinției Române a Consiliului UE.

18 Ianuarie 2019, 14:49 (actualizat 18 Ianuarie 2019, 14:51) |
Prezentarea priorităților Președinției Române a Consiliului UE de către misiunile diplomatice ale României în străinătate

ATENA

La 15 ianuarie 2019, misiunea diplomatică a României în Grecia a marcat, la Atena, preluarea Președinției Consiliului UE #RO2019UE cu un concert de excepţie al Corului de Cameră Preludiu, condus de Maestrul Voicu Enachescu.

BULGARIA

La 16 ianuarie 2019, a fost organizat, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene la Sofia, evenimentul public de prezentare a priorităților Președinției române a Consiliului Uniunii Europene. Invitatul principal a fost Lilyana Pavlova, ministru pentru Președinția bulgară a CONS UE în anul 2018. La eveniment au participat peste de 150 de persoane, reprezentanți ai mediului diplomatic, ai autorităților bulgare, ai societății civile și ai mass media. Șeful misiunii, Ion Gâlea, a prezentat audienței prioritățile PRES RO.

CIPRU

Însărcinatul cu afaceri a.i,. Daniela-Mariana Sezonov-Țane, a prezentat prioritățile PRES RO în cadrul unui eveniment organizat la sediul reprezentanței permanente a Uniunii Europene în Republica Cipru. La eveniment au participat oficiali de la Nicosia și reprezentanți ai corpului diplomatic. De asemenea, a avut loc, în sala Kasteliotissa din Nicosia, și concertul virtuozilor români Remus Azoiței, la vioară, și Eduard Stan, la pian, intitulat “A Romanian genius in Viena and Paris”.

DANEMARCA

Ambasada României în Danemarca a marcat preluarea de către țara noastră a Președinției Consiliului UE printr-un eveniment de înaltă ținută, care a reunit ambasadorii statelor membre UE și ai statelor candidate la UE, ambasadorii NATO la Copenhaga, numeroși reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului Danemarcei, ai societății civile și mass-media daneze. Invitatul special al evenimentului a fost Per Stig Møller, fost ministru de externe al Danemarcei (2001-2010). Ambasadorul României la Copenhaga, Alexandru Grădinar, a prezentat viziunea țării noastre reflectată în Programul de priorități al Președinției Consiliului UE și axată pe principiul coeziunii europene pe toate palierele. Programul a mai cuprins un recital vocal instrumental, oferit de pianistul Bogdan Nicola, contratenorul Andrei Venczel, bas-baritonul Avram Benjamin Molonfănean și baritonul Vlad Alexandru Robu, toți talentați tineri muzicieni români din Danemarca.

FRANŢA

Câteva zeci de diplomați europeni acreditați la Paris au asistat miercuri, 16 ianuarie, la Ambasada României din Paris, la prezentarea priorităților Președinției române a Consiliului Uniunii Europene. Ambasadorul Luca Niculescu și Lelia Constantinescu, consilierul pe afaceri europene al Ambasadei, au scos în evidență principalele axe pe care se structurează Președinția română, care a început la 1 ianuarie. Vorbitorii au evocat contextul complex în care se desfășoară acest mandat (Brexit, negocierile privind Cadrul Financiar Multianual, alegerile europene) și ambițiile Președinției române, concentrate în jurul sloganului „Coeziunea – o valoare europeană comună”.

MAREA BRITANIE

În prezența partenerilor României din instituțiile britanice și a corpului diplomatic acreditat în Marea Britanie, Ambasadorul României în Regatul Unit, Dan Mihalache, a prezentat prioritățile #Ro2019EU. Ambasada, în parteneriat cu ICR Londra, a organizat concertul de gală susținut de EUYO - The European Union Youth Orchestra (EUYO), una dintre cele mai bine cotate orchestre simfonice, prezentă pe cele mai mari scene artistice internaționale. Opt dintre talentații muzicieni ai EUYO au interpretat celebrul Octet al lui George Enescu.

OLANDA

La 15 ianuarie 2019, a avut loc, la Reprezentanța Comisiei Europene la Haga, ceremonia de deschidere a Președinției locale a României la Consiliul UE. Evenimentul a fost marcat prin predarea simbolică a Președinției de la Ambasadorul Austriei la Haga, Heidemaria Gürer, către Ambasadorul României în Olanda, Brândușa Predescu. La eveniment au participat directorul general pentru Cooperare Europeană din Ministerul Afacerilor Externe al Olandei, Matthijs van der Plas, ambasadorii Statelor Membre ale Uniunii Europene, ambasadori europeni acreditați la Haga, precum și șefa Reprezentanței Comisiei Europene la Haga, Klasja van de Ridder. Debutul la Haga al Președinției României a fost marcat, totodată, prin vernisajul expoziției de artă contemporană „Colour Fields”, cuprinzând lucrări ale artiștilor Radu Comşa și Simion Cernica.

PORTUGALIA

Joi, 18 ianuarie, la Lisabona, a avut loc evenimentul de prezentare a Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene. La eveniment au participat secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE portughez, Ana Paula Zacarias, și șefa Reprezentanței Comisiei Europene la Lisabona, Sofia Colares Alves. A urmat un extraordinar concert de gală susținut de Cvartetul Bălănescu în sala Dom Luís I a prestigiosului Palat Național Ajuda. Repertoriul a cuprins piese de pe albumele „Maria Tănase“, „The Enescu Project“ și „Luminitza“. Piesa de închidere, „Ode To...“, o adaptare a „Odei Bucuriei“ de Ludwig van Beethoven, imnul Uniunii Europene, a fost realizată special pentru această ocazie de Alexandru Bălănescu.

PORTUGALIA

Ambasadorul României în Republica Serbia, Oana Cristina Popa, a prezentat prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene în cadrul unei recepții organizate de ambasadă, în seara zilei de 16 ianuarie, la Muzeul Arhivei de Film iugoslav. Alături de ambasadorul român, printre înalți oficiali prezenți la acest eveniment care au susținut discursuri, s-au mai numărat șeful Delegației UE în Serbia, ambasadorul Sem Fabrizi și ministrul sârb al Integrării Europene , Jadranka Joksimović. Evenimentul s-a bucurat de prezența a circa 200 de invitați, din rândul instituțiilor sârbe, corpului diplomatic, comunității de români și a expaților din Serbia.

SPANIA

La 17 ianuarie 2019, a avut loc, la Reprezentanța Comisiei Europene din Madrid, evenimentul de deschidere a Președinției locale a României la Consiliul UE în cadrul căruia ambasadorul României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, a prezentat prioritățile Președinției și principalele elemente din programul şi agenda acesteia, subliniind că România asumă Președinția Consiliului UE cu o abordare realistă şi ambiţioasă, promovând o agendă centrată pe cetăţeni şi orientată spre viitor. A luat cuvântul secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul spaniol al Afacerilor Externe, Uniunii Europene şi Cooperării, dar și alți înalți oficiali.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMANIA2019EU
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 7°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 3°C -1°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 7°C 5°C
BRASOV 3°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI