Prezența publicului va fi „extrem de limitată” la ceremonia de învestire a lui Joe Biden, pe fondul pandemiei. Apel pentru evitarea deplasării la Washington

Joe Biden președintele ales al SUA
Joe Biden președintele ales al SUA
16 decembrie 2020, 11:56

„Pe 20 ianuarie, preşedintele ales (Joe) Biden şi vicepreşedintele ales (Kamala) Harris vor depune jurământul la Capitoliu într-o ceremonie istorică, ce va include protocoale de securitate şi sanitare foarte stricte”, a informat marţi comitetul pentru învestitura prezidenţială, într-un comunicat.

„Prezenţa la ceremonie va fi extrem de limitată, iar parada ce va urma va fi regândită”, a anunţat comitetul, care a făcut apel la public să evite deplasarea la Washington.

Această ceremonie foarte aşteptată se desfăşoară în mod normal pe treptele Congresului, în faţa peluzelor de la National Mall.

La fiecare 4 ani, sute de mii de spectatori vin în capitala federală pentru a asista la ceremonia de învestire a preşedintelui.

În ianuarie 2017, evenimentul a provocat prima polemică între Donald Trump şi presă, care a subliniat participarea mult mai puţin numeroasă a publicului decât pentru Barack Obama, în 2009.

În 2021, ceremonia se va desfăşura însă într-un context sumbru, în condițiile în care peste 300.000 de oameni au murit în Statele Unite după infectarea cu coronavirus.

Comitetul de organizare dă asigurări că „lucrează pentru a garanta că învestitura (…) onorează şi aminteşte tradiţiile sacre americane, păstrând în acelaşi timp securitatea americanilor şi împiedicând propagarea COVID-19”.

O echipă de profesionişti a fost angajată pentru a produce evenimentul şi pentru a stabili „un program inovator, care le va da americanilor posibilitatea să fie parte în deplină siguranţă la învestire”.

O altă necunoscută este prezenţa la ceremonie a lui Donald Trump, care continuă să conteste înfrângerea. Preşedintele republican nu a confirmat deocamdată nici dacă îi va primi pe Joe şi Jill Biden la Casa Albă, în cadrul tranziţiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite