Previziuni îngrijorătoare – 15.000 de cazuri de coronavirus pe zi, luna viitoare. Opt localități sunt în carantină, în jur de 18.000 de copii învață deja în sistem online

18 septembrie 2021, 21:06

Aproape 5.400 de cazuri noi au anunțat autoritățile pentru ultimele 24 de ore – un record de infectări în acest val al pandemiei. Într-o săptămănă, numărul de cazuri noi s-a dublat.

Aproape 800 de persoane bolnave sunt internate la terapie intensivă. Printre ei, 16 copii, iar previziunile sunt sumbre.

Dr. Adriana Pistol: Dacă nu contribuie comunitatea, la sfârșitul lunii octombrie vom depăși 15 mii de cazuri pe zi

Raed Arafat, șeful DSU: „Dacă nu luăm anumite măsuri pe baza incidențelor, dacă nu carantinăm unele localități care trebuie carantinate, atunci clar că vom ajunge și la 15.000, poate și la mai mult”.

Creșterea fulgerătoare a numărului de cazuri noi se vede și în cifra tot mai mare de localități cu rata de incidență de 3 și peste 3 cazuri la mia de locuitori.

Opt localități sunt în carantină – 7 din județul Satu Mare și una din Sibiu.

Valul 4 se simte și în grădinițe, școli, licee. În jur de 18.000 de copii învață deja în sistem online.

Sorin Ion, secretar de stat în ministerul Educației: „Un număr de 1.091 de copii au fost confirmați pozitiv. S-a suspendat activitatea față în față în 795 de clase sau grupe”.

De data aceasta, autoritățile au schimbat strategia în spitale.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Toate spitalele din România vor avea circuite mixte – COVID și non-COVID – astfel încât toți pacienții cu boli cronice să poată să fie tratați”.

În lupta cu virusul, armele rămân aceleași: vaccinarea și respectarea măsurilor de igienă.

Adriana Pistol, directorul CNSCBT: „Bătălia în mod sigur nu este pierdută și ea nu este pierdută pentru că încă mai este timp. Încă mai este timp să mergem, de exemplu, în această după-amiază, de astăzi, să ne vaccinăm, iar acolo unde mergem la plimbare în zone aglomerate, chiar dacă suntem pe stradă, să ne punem masca”.

De luni, intră în vigoare regula prezentării certificatului de vaccinare acolo unde incidența este între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori.

Accesul la spectacole, la film, în sălile de sport sau la întrecerile sportive, în sălile de jocuri de noroc sau în spațiile de joacă pentru copii se va face în limita a 50% din capacitate și cu prezentarea certificatului verde, de care au nevoie chiar și copiii de peste 6 ani.

În cluburi, baruri sau discoteci, capacitatea mximă poate fi de doar 30% și vor putea intra doar cei vaccinați. În cazul nunților și botezurilor în interior, numărul minim de participanți poate fi de 200, iar accesul se face pe baza certificatului de vaccinare.

Capitala a depășit rata de infectare de două cazuri la mia de locuitori, așa că sfârșitul săptămânii aduce reguli noi. Se interzic, de exemplu, activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu excepția participării a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite