Prevenția începe cu ce ai la masă. Stop diabet! Ghid cu sfaturi și meniuri împotriva diabetului

În pandemie au explodat cazurile de diabet: oamenii au fost foarte stresaţi, nu au făcut mişcare şi, foarte important, nu au mâncat sănătos, explică medicii. Iar dacă nu au grijă la mese, pot ajunge la complicaţii grave şi chiar la deces. Puţini medici au însă timp să discute cu pacienţii despre meniuri sănătoase. Iar consultaţia la nutriţionist nu este decontată. Vârstnicii vor primi, mai întâi în Capitală, un ghid cu sfaturi esenţiale, ca să nu ajungă la ce e mai rău.

20 Mai 2022, 22:15 (actualizat 20 Mai 2022, 23:28) Știrile TVR |

Dumitra Dumbravă are 64 de ani şi luptă cu complicaţiile diabetului depistat de când i-au murit amândoi părinţii. Femeia cu greu reuşeşte să se ţină de lista cu alimente permise şi interzise primită de la centrul de diabet acum 18 ani.

Fără o dietă corectă, diabeticii riscă să ajungă la boli cardiovasculare, amputaţii, orbire şi chiar la deces. Dar şi cei la risc trebuie să aibă grijă la mese.

Alexandra Dobre, director general, Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti: Dumnealor nu-şi permit discuţia cu un nutriţionist pentru că aceasta costă. Trebuie să intervenim noi şi să explicăm concret, pe înţelesul dumnealor, să le oferim informaţii medicale de calitate şi verificate.

Vârstnicii vor primi la medicul de familie, în Bucureşti, un ghid cu sfaturi esenţiale privind alimentaţia, chiar şi cu meniuri de post, printr-un proiect al centrului pentru seniori al Capitalei. Experţii speră ca ghidul să ajungă în toată ţara.

Dr. Oana Parlițeanu, autoarea ghidului, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice: Am dat nişte exemple de meniuri care nu sunt atât de costisitoare.

Prof. dr. Cătălina Poiană, prorector UMF "Carol Davila", preşedinte Colegiul Medicilor Bucureşti: Care sunt alimentele care trebuie să fie dominante în regimul nostru alimentar, modul în care trebuie combinate, felul în care trebuie structurate mesele în timpul zilei, sunt elemente foarte importante pe care poate de multe ori într-o discuţie medicul nu are timp să le explice în detaliu pacientului şi intensificarea educaţiei pentru sănătate este un element foarte important.

Dr. Rodica Tănăsescu, vicepreşedinte, Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov: Când le spunem pacienţilor că bucata de carne trebuie să fie cât podul palmei, nu cât palma, sunt miraţi. Pandemia ne-a mai învăţat ceva. Cei mai expuşi la forme grave şi deces au fost pacienţii obezi şi diabetici.

Prof. dr. Luiza Spiru, preşedinte Fundaţia "Ana Aslan" Internaţional, şef disciplina Geriatrie şi Gerontologie UMF "Carol Davila": A explodat rata îmbolnăvirilor de diabet. În primul rând stres, lipsa unei alimentaţii corecte, lipsa socializării. Pe tot mapamondul, această explozie a patologiilor de tip diabetic este imensă, nu ne-am aşteptat la aşa ceva.

Aproape 11 la sută faţă de perioada de dinaintea pandemiei.

Experţii în nutriţie de la Institutul de Sănătate Publică nu au făcut vreun ghid cu sfaturi pentru oameni. Aşteaptă solicitări.

Conf. dr. Corina Zugravu, expert în nutriţie, Institutul Naţional de Sănătate Publică: Pentru pacienţi nu avem. Noi ne adresăm medicilor de familie, îmi pare rău. (Şi nu puteţi să faceţi şi pentru ei?) De ce nu. Noi suntem deschişi la orice fel de solicitări. Să nu aşteptăm tot timpul cu ochii către minister.

2 milioane de români suferă de diabet, potrivit ultimului studiu naţional. Jumătate dintre ei sunt incluşi în programul naţional de tratament. Și încă un milion şi jumătate riscă să facă boala.

Obezitatea, alimentaţia nesănătoasă şi lipsa de mişcare pot duce la diabet, pe lângă cancer şi multe alte boli.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 34°C 35°C
CLUJ 36°C 31°C
CONSTANTA 27°C 28°C
CRAIOVA 36°C 31°C
BRASOV 28°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI