Preţurile tot mai mari pun presiune pe bugetele familiilor. Mai mult de jumătate din veniturile unei gospodarii se duce pe alimente şi facturile la utilităţi

Inflaţia, care a depăşit deja 15%, va continua să crească, a avertizat Banca Naţională, care nu exclude ca economia României să intre în recesiune anul viitor.

06 Octombrie 2022, 18:32 Știrile TVR |

Pe Adriana am găsit-o într-un parc din Timişoara cu cei doi copii ai ei, unul de grădiniţă, altul în clasa pregătitoare. Pentru ca ei să aibă tot ce le trebuie, e nevoită să facă economii. Cheltuielile familiei au tot crescut.

Datele statistice confirmă că familiile o duc tot mai greu. Mai mult de jumătate din veniturile unei gospodării se duce doar pe cheltuieli de strictă necesitate, mâncare şi facturi la încălzire, electricitate şi întreţinerea locuinţei.

Mulţi, însă, nu îşi permit nici măcar aceste cheltuieli de bază. Aşa că stau cu orele la rând la primării pentru a cere ajutorul care se acordă celor cu venituri mici pentru a face faţă facturilor cu încălzirea de la iarnă.

În 2020, cheltuielile lunare cu utilităţile erau, în medie, de 417 lei. Anul acesta, însă, pentru aceleaşi servicii plătim cu o sută de lei mai mult.

În cazul cheltuielilor cu mâncarea, creşterile sunt şi mai mari. Cu peste 250 de lei plătim în plus acum pe produse agroalimentare şi băuturi nealcoolice faţă de acum doi ani.

Inflaţia va continua cel mai probabil să crească şi în lunile următoare, avertizează Banca Naţională. Tarifele mari la energie vor scumpi şi mai mult alimentele şi serviciile.

Banca Naţională avertizează şi că, anul viitor, România ar putea intra în recesiune. Ceea ce înseamnă că unele companii s-ar putea închide, iar şomajul ar creşte.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 13°C 14°C
CLUJ 14°C 10°C
CONSTANTA 17°C 20°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 16°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI