VIDEO TELEJURNAL

Preţurile fără taxe la carburanţi, peste media europeană. Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie

De ce în România preţurile la carburanţi, fără taxe, au depăşit media europeană? Este întrebarea la care caută acum răspuns Consiliul Concurenţei. Preşedintele instituţiei a anunţat că a declanşat o investigaţie pentru a afla cum s-au format aceste preţuri. Este vorba de o evoluţie înregistrată în ultimele luni, pe care Consiliul Concurenţei o găseşte surprinzătoare.

20 Februarie 2017, 17:11 (actualizat 20 Februarie 2017, 20:41) Știrile TVR |
Investigație pe piața carburanților
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Preţurile fără taxe ale carburanţilor au atins vârful la începutul anului trecut, spune preşedintele Consiliului Concurenţei.

"Sunt peste media în UE, ceea ce este un fenomen nou. Tradiţional, în România, eram cu preţurile fără taxe puţin sub media UE. Vârful a fost în primul trimestru 2016, acum suntem foarte aproape de media din UE. Undeva, ceva s-a întâmplat la începutul anului trecut", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

În România, preţul fără taxe al benzinei euro 95 este de aproape 530 de euro pe mia de litri - cu aproape 4 euro peste media europeană. În timp ce Marea Britanie, Belgia şi Cehia au preţuri sub pragul de 500 de euro. Şi la motorină, preţul fără taxe de la noi depăşeşte media europeană.

Companiile petroliere au explicaţii: pornind de la raportarea diferită de la o ţară la alta, până la stocuri de siguranţă şi procent de biocombustibil.

Un român ajunge astfel, ca dintr-un salariu minim să facă şase plinuri de benzină într-o lună. Mai mult decât vecinii bulgari, dar mai puţin decât ungurii şi polonezii. Aceasta, în timp ce un francez, de exemplu, sau un belgian poate face peste 20 de plinuri de benzină.

PREŢURILE EUROPENE ALE BENZINEI - fără taxe, la data 13.02.2017

România: 529,89 euro/1000 litri

Medie UE: 526,47 euro/1000 litri

Cehia: 474,83 euro/1000 litri

Bulgaria: 506,78 euro/1000 litri

(sursă: Comisia Europeană)

Din calculele producătorilor, taxele reprezintă aproape jumătate din preţul carburanţilor. Până la 15% sunt costurile de logistică. Iar costul propriu-zis înseamnă aproximativ o treime.

Consiliul Concurenţei vrea să pună la punct o platformă digitală care să permită compararea preţurilor pentru benzină şi motorină.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 21°C
IASI 18°C 19°C
CLUJ 12°C 17°C
CONSTANTA 19°C 19°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI