Preţul petrolului a scăzut cu peste 2%, investitorii fiind îngrijoraţi de riscul recesiunii

Transport petrol
Transport petrol
23 iunie 2022, 10:29

Cotaţia barilului de petrol ”light sweet crude” cu livrare în luna august a scăzut joi dimineaţa cu 2,6 dolari, la 103,46 dolari, în timp ce cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în august a coborât cu 2,5 dolari, la 109,22 dolari.

Ambele cotaţii înregistraseră în timpul şedinţelor de tranzacţionare scăderi de trei dolari, după ce în miercuri s-a raportat un declin de aproximativ 3%. Cotaţiile sunt la cel mai redus nivel de la mijlocul lunii mai.

Investitorii continuă să evalueze riscul recesiunii şi efectele asupra cererii de combustibil, în urma majorării dobânzilor în economiile avansate, pentru contracararea inflaţiei.

„Piaţa petrolului rămâne sub presiune deoarece investitorii sunt îngrijoraţi că majorarea dobânzilor în SUA va afecta redresarea economiei şi cererea de combustibil”, a apreciat Kazuhiko Saito, analist la Fujitomi Securities Co Ltd.

El a estimat că, în statele Unite, înainte de 4 iulie (când se celebrează ziua naţională), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ ar putea scădea sub 100 de dolari.

Preşedintele Rezervei Federale americane (Fed), Jerome Powell, a recunoscut miercuri că vigoarea inflaţiei a luat prin surprindere autorităţile monetare şi a avertizat că este posibil să urmeze şi alte surprize.

Cu toate acestea, Jerome Powell a dat asigurări că economia americană este suficient de solidă pentru a face faţă unei înăspriri a politicii monetare.

„În condiţiile în care din ce în ce mai multe date demonstrează că livrările de ţiţei rusesc sunt mai puţin afectate de sancţiuni decât se estima anterior, în ceea ce priveşte oferta am putea vedea o creştere mai mare decât se previziona, în viitorul apropiat”, susţin analiştii de la Haitong Futures.

Preşedintele Vladimir Putin anunţa miercuri că Rusia este în proces de redirecţionare a comerţului şi exporturilor sale de petrol către ţări din grupul BRICS, în urma sancţiunilor.

În mai, exporturile Chinei de ţiţei rusesc au urcat cu 55% în ritm anual, ajungând la un nivel record.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă

Statul vrea să se împrumute cu dobândă de la românii din diaspora