Preţul locuinţelor noi va creşte la anul, anunţă constructorii. Programul „Prima Casă” va fi modificat, spune ministrul de Finanţe

2 decembrie 2019, 19:40

Legea dorită de fostul ministru de finanțe, Eugen Teodorovici, pentru a transforma „Prima Casă” într-un program social cu limită de venituri și credit garantat de stat, de cel mult 66.500 de euro, nu este pe placul actualului șef de la Finanțe.

Florin Cîţu vrea și el să modifice programul care a impulsionat piața imobiliară în ultimii zece ani. Dar vrea să facă înainte o evaluare a tuturor proiectelor guvernamentale.

Dezvoltatorii imobiliari cer insistent Guvernului să continue programul „Prima Casă”. Au zeci de mii de locuințe în lucru și propun chiar un plafon mai mare pentru creditele garantate de stat: 90.000 de euro față de 66.500, cât prevede proiectul de lege din Parlament. Mai ales că prețul locuințelor va crește la începutul anului viitor.

Pe de altă parte, sunt bancheri care ar vrea ca Executivul să renunțe la Prima Casă. Treptat, printr-o reducere graduală a garanțiilor de stat. Deja creditele ipotecare au costuri și dobânzi apropiate de programul guvernamental.

Dar un avans de 15% înseamnă încă un împrumut pentru mulți dintre clienții băncilor. Bancherii susțin că desființarea bruscă a programului ar fi o greșeală în contextul în care se anunță o recesiune economică la nivel global iar creditele ipotecare nu sunt accesibile tuturor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă