Preşedintele Volodimir Zelenski continuă să vadă Ucraina pe drumul spre aderarea la NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski
9 aprilie 2023, 08:43

Săptămâna aceasta s-a văzut o „mişcare bună în direcţia NATO”, prin noul ajutor militar din Occident şi alte manifestări ale sprijinului internaţional, a afimat preşedintele Zelenski în mesajul său video zilnic.

Volodimir Zelenski s-a referit la propunerea Lituaniei de a invita Ucraina să devină membru NATO la summitul alianţei militare care va fi găzduit la Vilnius în luna iulie. Cu acest prilej, el a mulţumit Lituaniei.

Parlamentul ţării baltice a decis săptămâna aceasta să solicite o invitaţie pentru ca Ucraina să se alăture alianţei la summitul ce va avea loc în perioada 11 – 12 iulie.

Aspiraţia Ucrainei de a adera la NATO este adesea citată de Kremlin drept unul din motivele invaziei sale în februarie anul trecut.

În 2022, preşedintele Zelenski a făcut eforturi pentru o aderare accelerată la NATO sperând ca Ucraina să primească un tratament preferenţial. Statele Unite şi alţi membri NATO, precum Germania, şi-au exprimat însă rezerve cu privire la acest lucru, având în vedere că una din condiţiile prealabile pentru aderare este neimplicarea în conflicte internaţionale.

În mesajul său, Volodimir Zelenski a făcut apel la sprijin din partea ţărilor care încă nu s-au distanţat clar de Rusia, spunând că ucrainenii luptă pentru valori universale care sunt importante pentru toate popoarele.”Toată lumea preţuieşte securitatea şi protecţia împotriva terorismului”, a spus liderul de la Kiev. Rusia reprezintă „lagăre de concentrare, deportarea copiilor, violarea femeilor şi incendierea oraşelor”, a mai spus preşedintele ucrainean.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite