Preşedintele Volodimir Zelenski a sunat marţi, de la distanţă, clopotul de deschidere a Bursei de valori de la New York

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a sunat marţi, de la distanţă, clopotul de deschidere a Bursei de valori de la New York, în contextul în care ţara sa încearcă să atragă investiţii private de miliarde de dolari pentru refacerea uzinelor şi industriilor distruse de Rusia, transmite Reuters.

06 Septembrie 2022, 19:21 (actualizat 06 Septembrie 2022, 19:26) Știrile TVR |
Bursa de valori de la New York / FOTO: YouTube

În paralel, Guvernul ucrainean a lansat o platformă cu peste 500 de proiecte în valoare de 400 de miliarde de dolari, prin intermediul căreia investitorii străini pot ajuta la refacerea economiei Ucrainei, chiar dacă războiul cu Rusia continuă. După înregistrarea pe platformă, potenţialii investitori vor primi informaţii cu privire la oportunităţile oferite de Ucraina.

La finalul unei reuniuni cu directori de top de la JP Morgan, Pfizer Inc şi alte companii americane, Volodimir Zelenski a transmis un mesaj în limba engleză în care a anunţat că Ucraina a început deja reconstrucţia economiei sale, la şase luni de la debutul invaziei ruseşti.

"Ucraina este o poveste a unei victorii viitoare şi o şansă pentru voi să investiţi în proiecte în valoare de miliarde de dolari pentru a împărţi victoria cu noi", a spus Volodimir Zelenski.

Iniţiativa "Advantage Ukraine", dezvăluită prima dată la o conferinţă care a avut loc în Elveţia în luna iulie, se concentrează pe 10 sectoare cheie, inclusiv complexul militar-industrial, energie, pharma, metalurgie, prelucrarea lemnului şi logistică.

"Este necesar să investiţi acum în Ucraina şi nu să aşteptaţi terminarea războiului", a spus ministrul Economiei, Iulia Svyrydenko.

Luna trecută, Svyrydenko a declarat pentru Reuters că economia Ucrainei ar urma să se stabilizeze anul următor şi să înregistreze un avans de până la 15,5%, după o contracţie de 30-35% în acest an.

Marţi, aceeaşi Iulia Svyrydenko a afirmat că Ucraina este interesată să atragă din nou investiţii străine directe, care înaintea războiului au atins 6,7 miliarde de dolari.

"Invazia rusească ne-a modificat planurile pe termen scurt, dar nu ne-a forţat să ne abandonăm obiectivele strategice", a spus Svyrydenko.

Ministerul ucrainean al Economiei a precizat că oferă granturi afacerilor existente şi a ajutat până acum la relocarea 700 de firme din zona de conflict, dintre care 480 de firme şi-au reluat deja activitatea.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI